Københavnerhistorier – en historisk podcast-serie

Nye afsnit hver måned om alt fra pest til arkitektur. Følg med i Københavns Stadsarkivs og Københavns Museums podcast-serie Københavnerhistorier.

Få en god historie i ørene

I Københavnerhistorier præsenterer Københavns Stadsarkiv og Københavns Museum en række tidsbilleder fra byens tusindårige historie. Arkivets og museets eksperter fortæller om alt fra dramatiske og uhyggelige epidemier og katastrofer til københavnernes hverdagsliv i krig og fred, byens udvikling og politiske forhold.

I over 20 afsnit i 2021 vil Københavnerhistorier zoome ind på detaljer i byens store samlinger og folde de mange spændende historier ud.

Serien er produceret af historiejournalisterne Dorthe Chakravarty og Sarah von Essen i tæt samarbejde med Københavns Stadsarkiv og Københavns Museum.

Find Københavnerhistorier på din foretrukne podcastkanal eller på Podbean.


Stadsarkivets afsnit – oversigt

Udvides efterhånden som der kommer nye afsnit.

Arkivets samlinger giver en enestående mulighed for at komme helt tæt på mennesker og begivenheder i byen. Lytterne bliver taget med helt ind i vores samlinger og får adgang til spændende hjørner og detaljer, der kaster lys over historien.


En gammel historie

Det er ikke let at blive gammel. Måske er det derfor, at mange ældre hellere fortæller om deres barndom og unge år, når de deler deres erindringer med yngre generationer. Ikke desto mindre er historien om de ældres liv og forhold – før og nu – vigtig, for pensionistlivet er ofte en lang og vigtig del af livet. Nye beretninger og gamle sager fra arkivet kan gøre os klogere på livet som ældre i København i dag og for hundrede år siden.

Medvirkende: Facilitator Britt Boesen og arkivar ved Københavns Stadsarkiv Anders Møller.


Sojakagen og havnen – fra industri til penthouse

Det er ikke længe siden, at København så meget anderledes ud. Særligt havnen har forandret sig. Hvor der nu er beboelse, endeløse cykelstier og kontorbygninger, lå der engang industri. En af havnens og byens markante arbejdspladser var Dansk Sojakagefabrik. En dag i juli 1980 eksploderede Sojakagen og debatten om fabrikkens fremtid tog til.

Medvirkende: Arkivar ved Københavns Stadsarkiv Anders Møller.


Erindringer om Den Store Krig

På Københavns Stadsarkiv findes tusindvis af erindringer skrevet af københavnere. Nogle af erindringerne er indsamlet i 1969 og giver et unikt indblik i, hvordan Første Verdenskrig prægede byen med rationering, militær tilstedeværelse og social nød.

Medvirkende: Arkivar ved Københavns Stadsarkiv Nicolai Eberholst, Jesper Thomas Møller, Sophie Bruun.


Kolaraen kommer

Den første, der bliver ramt af kolera i 1853, er en 19-årig tømrer.

Sygdommen koster ham livet, og derefter spredes koleraen over hele byen, hvor den rammer alle aldre og sociale klasser. 5000 dør i løbet af sommeren, blandt andet en kvinde i 20´erne, hvis skelet nu findes på Københavns Museum.

Medvirkende: Museumsinspektør ved Københavns Museum Jakob Parby og arkivar ved Københavns Stadsarkiv Peter Wessel Hansen


Kampen mod pesten

Da pesten kom til København i 1711, gjorde myndighederne alt for at inddæmme den dødelige sygdom med lovgivning og pesthospitaler. Der blev ført protokoller over de syge og brugt åndelige værnemidler som bøn i kampen mod sygdom og død.

Kom med i pestarkivet på Københavns Stadsarkiv og hør om håndteringen af epidemien.

Medvirkende: Arkivar ved Københavns Stadsarkiv Peter Wessel Hansen og arkæolog ved Københavns Museum Stine Damsbo.


Byen på Tegnebordet

Københavns Stadsarkiv har en fantastisk samling arkitekttegninger, der rummer mange af byens bygninger. Tegningerne fra Stadsarkitektens Tegnestue viser, hvordan byen er vokset, og hvordan københavnernes liv har foldet sig ud i byens skoler, i Kødbyen og på plejehjemmet Ringbo. I forbindelse med udstillingen Byen på Tegnebordet, der løber frem til november 2021, har Københavns Museum fundet nogle af de bedste frem.

Medvirkende: Museumsinspektører ved Københavns Museum Regitze Lindø Westergaard og Stefanie Høy Brink samt arkivbibliotekar ved Københavns Stadsarkiv Mona Steen.