Københavns forsvar

Danmark var neutralt under 1. Verdenskrig, men ved krigens udbrud blev der etableret og indkaldt til en sikringsstyrke. Det var en styrke, der skulle sikre Danmark, hvis landet blev angrebet. I alt blev ca. 60.000 mand indkaldt til sikringsstyrken.

Sikringsstyrken blev indkaldt umiddelbart efter krigsudbruddet. Her ses indkaldte soldater foran Klampenborg badeanstalt. Foto: Københavns Museum

Kirkeklokker indkalder sikringsstyrken

Elly Horndrup (f. 1903) hørte fra sit hjem ved Blågårds-plads kirkeklokkerne indkalde sikringsstyrken:

”Jeg husker først fra Todesgade, da sikringsstyrken skulle ind 1914. Kirkeklokkerne kimede fra pladsen og det var meget tidlig morgen. Mine 2 brødre og jeg var meget betaget af, at far skulle af sted ud til artillerikasernen ved Amager Boulevard.”

Sikringsstyrken indkaldes

Ingeborg Christiansen (f. ca. 1906) så soldater fra sikringsstyrken drage forbi på Frederikssundsvej, hvor hun boede:

”Så var der også indkaldelse til sikringsstyrken. Det må have været lige efter krigsudbruddet. Der kom lange rækker af både ridende og gående soldater forbi, hvor vi boede. De var alle forsynet med stor opbakning på ryggen.

Jeg kan huske, vi synes det var synd for dem, at de skulle trave den lange vej ud til Husumfortet, hvor de skulle ligge i skyttegrave med kanoner og andet skyts.

Det var en meget varm sommer det år. Soldaterne havde det med varme i den tykke uniform, de havde dengang, men unge piger kastede roser i favnen på soldaterne.”

Forsvaret forberedes

Harry Ancker Matzen (f. 1908) oplevede, hvordan der på Christianshavn blev truffet forholdsregler mod invasion af tyske styrker:

”Mors brødre var blevet indkaldt og kom og præsenterede sig i diverse uniformer og for mig var det spændende med alt det krigshalløj. Vi havde jo orlogsværftet, B&W og Bådsmandsstrædes kaserne lige ved.

På volden blev der gravet skyttegrave, der blev stillet kanoner op og spanske ryttere mellem Torvegade og Amagerbrogade og Volden blev sat op. Kun en gang under hele krigen trådte det omtalte i brug: ”Tyskerne er gået i land i Dragør”. Stor tumult fulgte. Vi unger måtte blive inde den dag. Næste dag blev det bekræftet: En ubåd havde været inde i Dragør og købt brød og fisk, men også betalt og var så sejlet igen.”