Ny på arkivet

Få overblik over hvordan du kommer i gang med at bruge arkivmateriale på Københavns Stadsarkiv med denne korte guide.

Stemningsbillede fra læsesalen. Foto: Mads Neuhard, Københavns Stadsarkiv

Velkommen til 

Som ny arkivbruger, skal du i første omgang finde ud af, hvordan du kan komme til at se det arkivmateriale, som du har brug for.

Meget af det arkivmateriale, der bruges ofte, ligger på nettet eller står enten fremme på læsesalen til fri afbenyttelse. Alt andet skal forudbestilles i arkivdatabasen Starbas, før det kan ses på læsesalen. 

Du kan få hjælp til din søgning og svar på spørgsmål over mail, telefon, chat og på læsesalen. 

Arkivmateriale på nettet 

En stor del af det arkivmateriale, der er lagt på nettet, er især interessant for slægtsforskere. Der ligger blandt andet materiale om, hvor københavnerne boede, gik i skole, hvordan de fik hjælp fra fattigvæsnet og meget andet. 

Men på nettet findes også erindringer, fotos, kort og tegninger. 

En lille del af materialet er indtastet, sådan at du kan søge direkte efter en person eller et emne. Det meste af materialet er ikke indtastet, hvilket vil sige, at du skal bladre dig frem for at finde den person, du leder efter. 

Arkivmateriale på læsesalen 

Det materiale, som ikke ligger på nettet, skal ses på læsesalen på Københavns Rådhus. Vores læsesal er tilpas stor til, at du stort set altid kan finde en plads. Du kan finde og bestille arkivmateriale i Starbas, der er en arkivdatabase over alt, der findes i Stadsarkivet.  

I Starbas vil der i nogle tilfælde stå, at materialet er opstillet på læsesalens selvbetjeningsafsnit. Det betyder, at det ikke er nødvendigt at bestille materialet, inden du møder op på læsesalen for at se det.  

I andre tilfælde vil der være mulighed for at bestille materialet i Starbas. Det betyder, at du skal bestille materialet, hvis du vil se det det på læsesalen, hvor det bliver lagt frem til dig under dit navn. Der er som regel 2-4 dages ekspeditionstid. 

Vejledning og hjælp 

Det er en god ide at læse guiderne her på siden, inden du søger i Starbas eller kommer på læsesalen. Du kan få hjælp og vejledning på vores chat, over mail og telefon eller på læsesalen.