Du kan altid søge efter billeder på kbhbilleder.dk og se hvordan der for eksempel blev holdt jul på Dronning Louises Børnehospital i 1906. Fotograf: Ukendt. Københavns Museum. År: 1906.

Brug julen til at komme på sporet af historien

Vil du bruge juledagene på at gå på opdagelse i historien, så giver vi dig et hurtigt indblik i nogle af Stadsarkivets digitale muligheder for at komme på sporet af din københavnske familie eller tage en tur i fortidens København.

Læsesalen er midlertidigt lukket

Københavns Stadsarkivs læsesal er midlertidigt lukket. Lukningen sker som følge af kommunens anvisninger vedrørende coronavirus (covid-19).

Flot pris til Svireklubberne

Svireklubberne har vundet Fællesskabsprisen 2020. Det er en pris Sundheds- og Omsorgsforvaltningen uddeler for at hylde deres mange samarbejdspartnere, som gør en forskel på sundheds- og ældreområdet.
Der kommer løbende materiale fra kommunens kontorer, kældre og loftsrum. Dokumenterne er bragt ind fra de forskellige forvaltninger og efter modtagelsen på arkivet sorterer og renser ansatte materialet, der efterfølgende bliver registreret og gjort tilgængeligt for forvaltningerne og borgerne. Foto 2020: Mads Neuhard, Københavns Stadsarkiv.

Studentermedhjælpere til vores fællesmagasin i Høje Taastrup

Vi søger 8 studentermedhjælpere til ordning, registrering, rensning, pakning i æsker, etikettering samt påpladssætning i magasin.

Arkivar til formidling, vejledning og borgerkontakt

Vi søger en arkivar med erfaring i arkivundersøgelser, historisk viden, sans for den gode historie og lyst til at give indsigten i og begejstringen for arkivets samlinger videre til arkivets brugere.
Stemningsbillede fra brugerdagen i 2015. Her gav arkivar Helga Mohr en status på arbejdet med at få digitaliseret nogle af de mest brugte kilder. I dag kan disse kilder ses i Kildeviseren. Foto: Ulrich Jacobsen, Københavns Kommune

Brugerdagen holder pause i år

Vi plejer at invitere arkivets brugere og frivillige en gang om året til den såkaldte brugerdag i november. I år holder traditionen pause pga. covid-19.

Nu skal du bære mundbind på læsesalen

Fra torsdag den 29. oktober skal besøgende på læsesalen bære mundbind, når de ankommer til Rådhuset og når de går rundt på læsesalen.
Glimt af rådhusets eget musselmalede stel med byvåbnet. Foto: Mads Neuhard, Københavns Stadsarkiv

Svireklubberne indstillet til priser

Svireklubberne på Københavns Stadsarkiv er blevet indstillet til Årets Fællesskabspris og Årets Spirepris 2020. Du kan være med til at stemme på Svireklubberne.
Teamkoordinatorer Hans Mølgaard og Hans Kruse Rasmussen ved skabene fra folkeregistret. Forvaltningerne har igennem tiden arbejdet med forskellige typer af journalisering. På Folkeregistres kartotekskort er borgerne registreret på navnekort, der systematiseret efter fonetik og ikke stavemåde. Det betyder, at Andersen står som ”Annersen”. Samtidig er borgerne registreret på fødselskort, der er ordnet efter dato. Denne systematik ændres ikke, når kortene kommer ind i arkivet. Foto 2020: Københavns Stadsarkiv.

De tømmer kommunen for papir

Københavns Stadsarkiv er godt i gang med at arkivere de sidste 50 års kommunale historie, der rummer alt fra folkeregistre til et brev fra en kvinde, som gerne ville bede for Weidekamp.
Stemningsbillede fra selvbetjeningsområdet på Københavns Stadsarkivs læsesal.

Brug rådhusets bagindgang når du skal til læsesalen

Læsesalen på Københavns Stadsarkiv holder fortsat åben. Vi har dog været nødt til at ændre på adgangsforholdene til arkivet, så besøgende nu skal møde op ved Rådhusets bagindgang, som ligger overfor brandstationen.

Københavns Stadsarkiv har fået ny hjemmeside

Vi er flyttet til nyt og slår nu dørene op til vores nye hjemmeside. Var du bruger på den gamle hjemmeside? Læs her hvad du skal gøre første gang du logger ind.
Nogle skæbner gør dog mere indtryk end andre: I maj 1864 mistede smedesvend Carl Melby og hans kone Mariane alle deres 3 børn på 9, 3 og 2 år i en brand. Carl var netop hjemvendt fra krigen, da der gik ild i Borgergade 34, hvor familien boede. Bedre bemidlede borgere satte en indsamling i gang, så ægteparret kunne betale for børnenes begravelse og købe nye ejendele, da de også havde mistet alt, hvad de ejede. At indtaste de tre søskendes begravelser og enslydende dødsårsag gjorde så stort indtryk på den frivillige, at en undersøgelse af familiens videres skæbne blev sat i gang. Hjælpen gjorde at Carl og Mariane kom på fode igen og siden fik fire børn mere, hvor den ene døde af tuberkulose, 3 år gammel. 3 udsnit fra begravelsesprotokollerne, samt avisnotits om indsamling af hjælp til forældrene.

Milepæl nået – Første del af de københavnske begravelsesprotokoller er indtastet

Oplysninger om over 300.000 historiske københavnere, der døde i perioden 1861-1912 er indtastet og søgbare på bl.a. navn og adresse. Tak til alle, der har bidraget!