Udsnit af arkitekttegning af Flæskehallens kølehus.

Nyt projekt om bæredygtighed og arkitekttegninger

Projektet ”City Memories” skal undersøge, hvordan historiske arkitekttegninger kan indgå i en bæredygtig bygningskultur. Københavns Stadsarkiv deltager sammen med bl.a. stadsarkiverne i Stockholm og Budapest.
Stemningsbillede fra udstillingen på Københavns Rådhus

Se udstilling om Martin Nyrop og skabelsen af Københavns Rådhus

Hver fredag kan du i udstillingen 'Martin Nyrops tegnestue - Skabelsen af Københavns Rådhus' få indblik i hvordan arkitekten Martin Nyrop arbejdede, da han tegnede rådhuset i årene omkring år 1900.

De husvildes jul på Ladegården 1898

I 1800-tallet begyndte borgerskabet at fejre jul med juletræ, gaver og lækker mad i familiens skød. Men det var ikke alle, der havde råd til den slags. Med julevelgørenhed ville mange gerne give fattige husvilde familier – og ikke mindst børn – en god jul.
Juletrø på Rådhuspladsen ca. 1935-40

Julens åbningstider på læsesalen

Læsesalen har lukket fra og med 23. december 2022 til og med 2. januar 2023.
Glimt af rådhusets eget musselmalede stel med byvåbnet. Foto: Mads Neuhard, Københavns Stadsarkiv

2 facilitatorer til erindringsklubber for seniorer

Københavns Stadsarkiv og Thorvaldsens Museum søger to facilitatorer til erindringsklubber for seniorer (toårige projektstillinger).

Tiggerbørn på gaden i december 1779

I december 1779 myldrede københavnerne - dengang som nu - i byens populære handelsgader. Men ikke alle var lige velhavende. Her er historien om to af de mange tiggerbørn, der forsøgte at overleve på gaden i den kolde julemåned.

Se highlights fra samling af dokumenterende filmoptagelser

Vi har lavet lille film med highlights fra de mange timers dokumenterede filmoptagelser, der blev udført af Stadsingeniørens Direktorat i anden halvdel af 1900-tallet. Den lille film viser hvilke fine stemningsbilleder fra byens liv, der gemmer sig i samlingen.

Sara Kierulfs skammelige gerning

Rådstuerettens arkiv rummer mange skæbnefortællinger, der giver nuancerede indblik i 1700-tallets livsvilkår. En af dem er historien om Sara, der i 1757 blev låst ude af sit eget hjem, men valgte at tage til genmæle.

En skæbnehistorie fra storbranden i 1795

Arkivalierne fra Kollektkommissionen fortæller historien om almindelige københavnere, der blev ramt af branden i 1795. De mange ansøgninger om hjælp rummer bl.a. detaljerede lister over ofrenes ejendele.

Fotografier fra Stadsarkivets mangeårige husfotograf viser mange sider af København 

Mogens Falk-Sørensen var ansat som fotograf i Københavns Stadsarkiv i over 25 år . Nu kan hans mange tusinde fotos ses på kbhbilleder.dk.

Tag en prøvetur i tidsmaskinen

Forestil dig at stå på Rådhuspladsen og se tilbage i tiden – tilbage til alle de begivenheder, der har udspillet sig på pladsen. Et pilotprojekt med virtuel reality giver dig muligheden.
Tegning af tigger, der får almisse af fornem herre.

Ny bog fortæller historien bag det forbudte tiggeri

Den 14. juli udkommer bogen 'Tiggeri forbudt' af arkivar Peter Wessel Hansen. Bogen fortæller historien bag det forbud mod tiggeri, som fortsat eksisterer den dag i dag.