Erindringer om byen 1969

Siden 1969 har Københavns Stadsarkiv indsamlet tusindvis af erindringer. Her er det københavnerne der har ordet og deler ud af deres liv.

En kvinde læser en bog

Folket har ordet

I de fleste arkivalier er det kommunens ansatte, politikere og embedsmænd, der ytrer sig. Men i Stadsarkivets samling af erindringer hører vi om små og store episoder fra hverdagslivet i byen fra 1890 og frem til i dag.

I erindringerne er det almindelige københavnere, der fortæller om historie, steder, begivenheder og deres egne liv.

Mere end 3.500 erindringer

Samlingen består af cirka 3.500 erindringer. Størstedelen er skrevet af byens pensionister i 1969 og 1995. I de to år modtog alle byens pensionister et brev, hvor de blev opfordret til at indsende deres erindringer til Stadsarkivet. Opfordringen blev i den grad modtaget og der blev indsendt et væld af erindringer. I dag kan de fleste læses på arkivets hjemmeside.

Erindringerne varierer i omfang og temaer. Nogle er skrevet med håndskrift og fylder enkelte sider, mens andre er maskinskrevne og strækker sig over flere hundrede sider. Erindringerne er ofte vedlagt andet materiale såsom soldaterbøger, avisudklip, stilehæfter og fotografier, som forfatteren syntes passede sammen med teksten og tilskrev en særlig værdi.

Unikke fortællinger fra københavnerne

Fokus er ofte på tiden som barn og ung. Der fortælles om alt fra højtider og lege i baggården, fred og krig, knaphed og arbejdsløshed, om ildelugtende toiletter og boligforhold. Ikke to erindringer er ens, selvom de foregår i den samme by. For her er det københavnerne, der har ordet og inviterer læseren tæt på hjertet og ind under huden.

Gå selv på opdagelse