Tegninger fra Stadsarkitekten 1886

Stadsarkitektens tegnestue har i den grad sat sit præg på byen med alt fra bænke og telefonbokse, til skoler og vandtårne.

Skitser til en by

I mere end 110 år havde Københavns Kommune sin egen tegnestue, der var med til at forme nutidens København. På Stadsarkitektens tegnestue blev der tegnet alt fra skitser og små detaljer til store visioner.

Tegnestuen stod også for at designe gadeinventar som kaffevogne, skopudserhuse, bænke, plakatsøjler, telefonbokse og ledningsmaster.

Tegnede velfærdsstatens København

Indtil 1886 hørte kommunens arkitektvirksomhed under forskellige myndigheder, men da kommunen oprettede embedet som Stadsarkitekt blev alt dette samlet. Stadsarkitekten fik ansvar for planlægning og arkitektur og var både myndighed, rådgiver og udøvende arkitekt for kommunen.

Stadsarkitektens tegnestue satte i bogstavelig forstand præg på byen. Det skete i en tid, hvor voldsom befolkningsvækst og velfærdsstatens ekspansion gjorde det kommunale byggeri større end nogensinde før. På tegnestuen blev der skabt ideer og udkast til byens skoler og institutioner, sporvognsstoppesteder, boliger og plejehjem samt til tekniske anlæg og infrastruktur.

180.000 arkitekttegninger

Da Stadsarkitekten blev nedlagt i 1998, blev samlingen af cirka 180.000 arkitekttegninger overdraget til Stadsarkivet. Det er et arbejdsarkiv, der blev brugt som grundlag for myndighedsbehandling, til udbud og til at bygge efter.

Arkivet omfatter den samlede produktion fra en af landets største tegnestuer, og fortæller om Københavns fysiske udvikling i det 20. århundrede. Et udvalg af tegningerne kan ses på Kbhbillleder.dk

Gå selv på opdagelse

Hør podcast:

Vandtårn i Brønshøj tegnet af stadsarkitekt Poul Holsøe og arkitekt Ib Lunding, opført 1928-30
Vandtårn i Brønshøj tegnet af stadsarkitekt Poul Holsøe og arkitekt Ib Lunding, opført 1928-30