Mere om Sankt Hans Hospital
Sankt Hans Hospital blev oprettet i 1766 og flyttede i 1769 ind på ejendommen Ladegården (senere kendt som arbejdsanstalten Ladegården). Hospitalet tog sig af uhelbredeligt syge fattiglemmer, psykisk syge og veneriske patienter.
Senere købte Københavns Fattigvæsen herregården Bistrup ved Roskilde for at bruge stedet som hospital for psykisk syge. De første patienter flyttede ind i 1814 på det nye Sankt Hans Hospital. Kun fattiglemmer og psykisk syge blev overflyttet. Patienter med veneriske sygdomme blev sendt til Almindelig Hospital i København.
En del af Sankt Hans Hospital blev indrettet som lemmestiftelse for uhelbredeligt syge fattiglemmer. En anden del af hospitalet blev indrettet til psykisk syge, der skulle under behandling. I 1816 blev hospitalets første overlæge Johan Henrik Seidelin ansat. Året regnes for hospitalets officielle stiftelsesår.
Kurhuset på Sankt Hans Hospital blev opført i 1860. Kurhuset var beregnet til psykisk syge, der kunne behandles. Opførelsen af Kurhuset betød, at den hidtidige opdeling mellem lemmestiftelse og hospital forsvandt. Fremover fungerede Sankt Hans Hospital udelukkende som hospital for psykisk syge.
Kurhuset havde forskellige plejeklasser. Patienter i 1. plejeklasse tilhørte de mest velhavende patienter, som fik 1-2 personers lejligheder. I husets to sidefløje havde man stuer med 2-5 senge til patienter fra 2. og 3. plejeklasse. De støjende og farlige patienter havde en celleafdeling.
Ud over Kurhuset havde hospitalet en plejestiftelse til uhelbredelige, kronisk sindslidende. Fra 1871 og frem opførte man nye bygninger til plejestiftelsen, Mandsplejestiftelsen (Østerhus) og Kvindeplejestiftelsen (Fjordhus).
Kurhuset og plejestiftelserne for mænd og kvinder blev i 1919 nedlagt til fordel for henholdsvis Mandshospitalet og Kvindehospitalet.