Velkommen til en ny arkivsæson på Københavns Stadsarkiv

Læsesalen er nu åben igen efter sommerferien og arkivsæsonen skudt i gang, med slægtsforskning, spændende arrangementer og fællesskab for alle historieinteresserede københavnere.

Stemningsbillede fra Københavns Stadsarkivs læsesal

Besøg læsesalen

Læsesalen er pr. 1. august åben igen efter sommerferien.

Læsesalens besøgende har vidt forskellige formål med deres studier; mange slægtsforsker, andre researcher på historiske emner og perioder, og historiestuderende øver sig på at tyde gotisk håndskrift og blive kildekritiske.

Hvis du slægtsforsker og er på jagt efter københavnske aner kan du komme langt med de mange digitaliserede og indtastede kilder på hjemmesiden. Men en tur forbi læsesalen er ofte nødvendig, hvis du vil et skridt dybere. Bestil det arkivmateriale du vil udforske på forhånd eller få hjælp på læsesalen til at finde det rigtige.

Kniber det med at forstå indholdet eller tyde et bogstav står vores dygtige læsesalspersonale klar med en hjælpende hånd. Vi arbejder ud fra devisen ”hjælp til selvhjælp”. Arkivresearch er nemlig tidskrævende, men til gengæld sjovest, når man selv finder svaret selv blandt de gulnede sider.

Deltag og gør samlingerne søgbare

Har du fundet oplysninger om en ane ved at søge i registerblade eller begravelsesprotokoller, har du sikkert sendt en taknemmelig tanke til de mange frivillige, der gennem tiden har indtastet de mange oplysninger om fortidens københavnere.

Måske har du også selv overvejet at prøve kræfter med indtastning, der er både sjov og lærerig. Hvis ja, er dette efterår et godt tidspunkt at starte.

I sensommeren/efteråret 2023 åbner vi for et helt nyt indtastningsprojekt, hvor du kan være med fra starten. Vi skal nemlig i gang med at indtaste en udvalgt samling af folkeregisterkort fra perioden 1923-32. Folkeregistret var det landsdækkende, men kommunalt førte befolkningsregister frem til CPR registret indførelse i 1968.

Arbejdet foregår i arkivets online værktøj ”Kildetasteren”, hvor frivillige indtaster oplysningerne på kortene, så de bliver søgbare – og dermed lettere at bruge for slægtsforskere, historikere og alle andre interesserede.

Tilmeld dig en af sæsonens tastecaféer og få en introduktion. Tilmeldingen åbner midt i august.

Du kan også renskrive erindringer eller give de mange fotos på kbhbilleder.dk et emneord eller en placering på københavnerkortet.

Inspiration, viden og oplevelser

Denne sensommer og efterår byder igen i år på en række spændende foredrag, byvandringer og workshops. Fra midt i august vil kalenderen her på hjemmesiden være opdateret med de mange arrangementer. En enkelt byvandring her i august er allerede nu åben for tilmelding og har få ledige billetter.

Arrangementsprogrammet vil bl.a. byde på introduktioner til Københavns Stadsarkivs vigtigste slægtshistoriske arkivalier. Hver måned afholder vi desuden Tastecafé på læsesalen, hvor du kan få hjælp til at komme godt i gang med indtastning af folkeregisterkort og møde andre frivillige.

Herudover er der spændende foredrag med historikere, der bruger arkivets samlinger til at skabe ny viden om fortidens København. Når hele programmet er offentliggjort kan du finde det i arrangementskalenderen.

Velkommen på Københavns Stadsarkiv!