Film om København i 1700-tallet

Tag med på guidet tur eller bliv klog på København i 1700-tallet, når en række historikere fortæller om søfart, tiggeri, straf, palæer, gader, lugte, parker og kvarterer. Begynd med at lade dig dumpe ned i gadeplan med en 3D animation af Københavns rådhus, da det lå mellem Nytorv og Gammeltorv.

I filmene fortæller forskellige fagpersoner om Geddes kort og København i 1700-tallet.

Filmene er optaget i 2011-12 og de medvirkendes titler herunder er ikke opdateret med deres nuværende titler.

Filmene har ikke undertekster og er ikke synstolkede.


Film om Geddes kort

København i fuglehøjde

Christian Geddes store kort fra 1761 er måske den bedste gengivelse af København fra luften før luftfotografiets tid. Kortet giver et godt indtryk af, hvordan byen så i midten af 1700-tallet. I filmen fortæller Peder Dam, postdoc ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet.

Københavns 12 bydele – kvarterskort

Christian Gedde tegner forud for sit store kort fra 1761 12 bydelskort over København. De smukke kort viser i detaljer, hvordan byen ser ud midten af 1750’erne. I filmen fortæller Peder Dam, postdoc ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet.

Flådebyen København

Danmark er frem til slutningen af 1700-tallet den største flådemagt i Østersøen. Flåden og dens institutioner præger København. Og det ses tydeligt på Christian Geddes kort fra 1761. I filmen fortæller Jakob Seerup, museumsinspektør ved Orlogsmuseet, København

De kongelige haver

De kongelige lystslotte, Frederiksberg Slot og Rosenborg slot, er med på Christian Geddes kort over København. Kortet giver en god mulighed for at studere havekunst i midten af 1700-tallet. I filmen fortæller landskabsarkitekt Jens Hendeliowitz.


Film om Københavns i 1700-tallet

København lugter

Københavns latrin ender i 1700-tallet på Christianshavn. Klager til kongen får den flyttet til Amager. I filmen fortæller Peter Henningsen, overinspektør ved Nationalmuseet.

De mange tiggere

Tiggeri er forbudt i 1700-tallets København. Men tiggerfogederne er forhadte, og det betyder tumult og slagsmål. I filmen fortæller Peter Henningsen, overinspektør ved Nationalmuseet.

Opiumshandleren J.L. Fix

Nogle af 1700-tallets rige købmænd i København tjener formuer på opium og slaver. Ejeren i Amaliegade 13 er én af dem. I filmen fortæller Ulla Toft, direktør for ”Golden Days”.

Morten Farums gård

”Erhvervslokaler” i 1700-tallets København. Morten Farums gård i Amaliegade 21 hører til kategorien. I filmen fortæller Ulla Tofte, direktør for ”Golden Days”

Flådens leje

I 1700-tallet kan man ikke færdes i København uden at mærke, at byen er hjemsted for en stor flåde. I filmen fortæller Frank Allan Rasmussen, museumsleder ved Industrimuseet Frederiks Værk.

Søfartsbyen København

Havnen summer af liv i 1700-tallet. Københavns industri, bl.a. sukkerindustrien, er helt afhængig af transport til søs. I filmen fortæller Frank Allan Rasmussen, museumsleder ved Industrimuseet Frederiks Værk.

Gader og stræder

En voldsom larm præger Københavns gader i 1700-tallet. Stanken er også slem – næsten ikke til at bære. I filmen fortæller Camilla Scherning, stipendiat ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet.

Slotsholmens krigshavn

På Chr. Geddes kort fra 1761 ses en krigshavn. Her bliver skibene udrustet med våben, krudt og proviant. I filmen fortæller Karsten Skjold Petersen, seniorforsker ved Tøjhusmuseet.

Fæstningen i fæstningen

At gå i Kastellet er som at være i en tidsmaskine, der bringer os tilbage til 1700-tallets militære København. I filmen fortæller Karsten Skjold Petersen, seniorforsker ved Tøjhusmuseet.

Til skræk og advarsel

Københavns Rådhus er i 1700-tallet også politistation. Kriminelle straffes på Nytorv. I filmen fortæller Nete Wingender, arkivar ved Københavns Stadsarkiv.

Moltkes palæ

Den rige og magtfulde A.G. Moltke får i midten af 1700-tallets opført et pragtpalæ i Københavns nye bydel: Frederiksstaden. I filmen fortæller Claus M. Smidt, seniorforsker ved Danmarks Kunstbibliotek.

Det første Christiansborg

Ridebanen og dens bygninger vidner stadig om 1700-tallets Christiansborg. Selve slottet brænder i 1794. I filmen fortæller Mikael Rasmus Nielsen, formidlingskoordinator ved Christiansborg Slotsforvaltning.


Tre guidede ture rundt i 1700-tallets København

København 1761

København er i 1761 er først og fremmest kongens by og en fæstningsby. Borgerne klemmes sammen bag militærets volde. Og byen er et larmende og stinkende sted at være.

En tur på Strøget

Allerede i 1761 er “Strøget” en central gadestrækning i København. I den mondæne del kommer mænd med hvide parykker og kvinder med brede hofter for at se – og blive set.

En tur på Christianshavn

Christianshavn er købmændenes og søfolkenes kvarter. Det er her silke, porcelæn og andre kostbare varer kommer til byen. Bydelen huser også to institutioner, som tager sig af børn.

3D animation af Københavns Rådhus

Kom ned i gadeplan med denne 3D animation af rådhuset den gang det lå mellem Gammeltorv og Nytorv.

Emner

Se mere indhold om , ,