Udsnit af kort over Øster kvarter fra 1757 med angivne matrikelnumre. Københavns Stadsarkivs kort- og tegningssamling
Side

Matrikelnumre i København

Matrikelnummeret er tit nøglen til at undersøge en ejendoms historie. Læs her hvordan du finder matrikelnummeret, der blev indført i 1689, men ændret i 1756 og 1806.
Oversigt over de 12 kvarter på Geddes kort
Side

Geddes 12 kvarterkort

På Geddes tid var København inddelt i 12 kvarterer, hvis navne og afgrænsninger afviger en del fra de brokvarterer, vi har i dag, for inddelingen af byen har ændret sig igennem tiden.
I filmene fortæller forskellige fagpersoner om Geddes kort og København i 1700-tallet.
Side

Film om København i 1700-tallet

Tag med på guidet tur eller bliv klog på København i 1700-tallet, når en række historikere fortæller om søfart, tiggeri, straf, palæer, gader, lugte, parker og kvarterer. Begynd med at lade dig dumpe ned i gadeplan med en 3D animation af Københavns rådhus, da det lå mellem Nytorv og Gammeltorv.
Geddes kort befinder sig i dag i Københavns Stadsarkivs magasin i en særligt designet ophængning, der beskytter mod tidens tand. Foto: Mads Neuhard, Københavns Stadsarkiv
Side

Kongens pralekort

Geddes kort skulle vise, hvor smuk og storslået Kongens København var. Det blev gjort med præcision, klare farver - og lidt fri fantasi.
København set fra vandet, 1611. Stik af Clemendt de Longhe efter van Wicks maleri. Københavns Stadsarkivs kort- og tegningssamling
Side

Kort og tegninger

Se et digitaliseret udvalg af Stadsarkivets store samling af kort og tegninger på kbhbilleder.dk. Her kan du følge Københavns udvikling gennem tiden.
Det er muligt at zoome ind på alle kortene på kbhbilleder.dk og fordybe sig i mange spændende detaljer. Her er det kort over valgkredse i København i ca. 1900.
Nyhed –

Oplev København på 350 måder

Københavns Stadsarkiv har en unik kortsamling. Mange af kortene kan ses på kbhbilleder.dk – og takket været en bevilling er yderligere 350 kort blevet digitaliseret.
Udsnit af Geddes eleverede kort fra 1761.
Nyhed –

Oplev København anno 1761

En af Stadsarkivets skatte er Geddes kort fra 1761. Kortet giver dig et unikt overblik over datidens København.
Lad mobilen give kbhbilleder.dk besked om hvor du står og se historiske billeder af præcis dette sted. Foto: Mads Neuhard, Københavns Stadsarkiv
Nyhed –

Find historiske fotos af det sted, hvor du står

Ny mulighed på kbhbilleder.dk: Søg efter fotos og se på kortet, hvor i København de er taget. Sammenlign nye og historiske kort.
På historisk Atlas kan du holde forskellige kort ind over hinanden med den såkaldte tidslup.
Nyhed –

Københavnerkort på Historisk Atlas

Vi har lagt 15 historiske kort over København på Historisk Atlas. Kortene er refereret op mod moderne kort, så det er muligt at sammenligne præcise lokaliteter før og nu. Blandt de 15 kort er Geddes eleverede kort fra 1761.
Udsnit af kort over København 1858. Voldgraven er endnu ikke kastet til og den nuværende Rådhusplads er dermed ikke dannet. Tivoli er etableret og Københavns første banegård ligger, hvor Hovedbanegården findes i dag. Togforbindelsen til Roskilde blev indviet i 1847.
Nyhed –

Københavns historie – fortalt med kort

Interesserede i byens historie kan nu gå på opdagelse i 700 kort på nettet og følge byens udvikling over flere hundrede år.