Udsnit af C.W. Eckersbergs maleri "En falden piges historie". År: 1808.
Arrangement - Slut

Miraklernes tid AFLYST

Arrangementet er desværre aflyst.
Arkitekt Nyrop vandt konkurrencen om at tegne og bygge byens nye rådhus i slutningen af 1800-tallet. Dette er hans forslag til, hvordan den kommende bygning til borgerne skulle se ud. 1890. Foto: Fotograf ukendt, Københavns Stadsarkiv
Side

Borgernes slot

Efter den anden store brand i 1795 blev et nyt råd- og domshus opført på Nytorv. Knap 60 år senere blev tanken om et nyt, stort og repræsentativt rådhus luftet. Arkitekten Martin Nyrop blev valgt til opgaven, og i 1905 stod det nuværende rådhus færdigt.
Side

Offentlig magtudøvelse

I 1600 og 1700-tallet foregik afstraffelser af lovovertrædere i al offentlighed til skræk og advarsel for andre. Både kagen, hvor piskning og brændemærkning fandt sted og skafottet, hvor henrettelser foregik, stod opstillet bag rådhuset.
Det første rådhus som teologen Erik Pontoppidan forestillede sig, det så ud. 1760. Foto: Origines Hafnienses
Side

Københavns første rådhuse

Københavns første rådhuse har ligget på eller tæt ved Gammeltorv, der var byens ældste torveplads.
Oversigt over de 12 kvarter på Geddes kort
Side

Geddes 12 kvarterkort

På Geddes tid var København inddelt i 12 kvarterer, hvis navne og afgrænsninger afviger en del fra de brokvarterer, vi har i dag, for inddelingen af byen har ændret sig igennem tiden.
I filmene fortæller forskellige fagpersoner om Geddes kort og København i 1700-tallet.
Side

Film om København i 1700-tallet

Tag med på guidet tur eller bliv klog på København i 1700-tallet, når en række historikere fortæller om søfart, tiggeri, straf, palæer, gader, lugte, parker og kvarterer. Begynd med at lade dig dumpe ned i gadeplan med en 3D animation af Københavns rådhus, da det lå mellem Nytorv og Gammeltorv.
Side

Gå på opdagelse i Geddes kort

Udforsk kortets detaljer på kbhbilleder.dk og se det i sammenhæng med et moderne kort.
Gadebillede med hestevogn og fornemme personer. Maleri af I. Rach og H. Eegberg 1749, Nationalmuseet
Side

Liv og larm i kongens København

København var i 1761 en beskidt by og et lugtende og larmende leben af dyr og mennesker. Det var ikke det kulørte gadeliv eller den beskidte by, kongen ønskede at vise, da han satte gang i udførelsen af et kort over hovedstaden. Her får du historier, som kortet ikke fortæller.
Geddes kort befinder sig i dag i Københavns Stadsarkivs magasin i en særligt designet ophængning, der beskytter mod tidens tand. Foto: Mads Neuhard, Københavns Stadsarkiv
Side

Kongens pralekort

Geddes kort skulle vise, hvor smuk og storslået Kongens København var. Det blev gjort med præcision, klare farver - og lidt fri fantasi.
Udsnit af Geddes eleverede kort fra 1761.
Nyhed –

Oplev København anno 1761

En af Stadsarkivets skatte er Geddes kort fra 1761. Kortet giver dig et unikt overblik over datidens København.