Af Jens Simonsen, byplaningeniør i Københavns Kommune 1972-2012
Stadsarkitektens opgaver
I den lange periode, Stadsarkitektens Direktorat eksisterede (1886-1998), var der en meget stor spredning i arbejdsopgavernes karakter.
Et opgaveområde var myndighedsfunktionen med at deltage i kommunens godkendelse af private byggeprojekter. Et andet område var de mange forskellige former for projektering. Fra design af skolemøbler og byudstyr til projektering af alle typer kommunale bygninger, både institutioner og boliger. Dertil kom byrumsopgaver med udformning af torve og pladser og løsning af byplanopgaver.
I kommunens store vækstperiode i første halvdel af det 20. århundrede, lå vægten på projektering af institutions- og boligbebyggelse.
Mens Stadsarkitektens Direktorats arbejde med design og bygningsprojektering er direkte aflæseligt i kraft af det tilhørende tegningsmateriale, er det sværere – oftest umuligt – at pege på, præcis hvad Stadsarkitektens Direktorat har bidraget med til løsning af byplanopgaverne, fordi dette er sket i samarbejde med andre.
Stadsarkitektens Direktorat har fx medvirket ved udformning af bebyggelsesplanerne til mange af de store boligbebyggelser i kommunens yderområder, som regel i samarbejde med Stadsingeniørens Direktorat og bebyggelsens arkitekter.
Planlægning og gennemførelse af saneringen af Adelgade-Borgergade
Også ved planlægning og gennemførelse af den storstilede sanering af Adelgade-Borgergadekvarteret i 1940’erne og 50’erne har Stadsarkitektens Direktorat medvirket.
Det skete ved, at Stadsarkitekten (Poul Holsøe, fra 1943 F. C. Lund) indgik i det ”Firemandsudvalg”, som af Borgerrepræsentationen i 1942 blev udpeget …”med den Opgave at tilrettelægge Bebyggelsens harmoniske Udformning og give Forskrifter herfor, vejlede Bygherrerne ved Gennemførelsen og overvaage, at Bebyggelsens Udførelse sker i Overensstemmelse med de af Udvalget fastsatte Retningslinier”. Omtalte udvalg var et 14 medlemmer stort underudvalg i Borgerrepræsentationen.