Københavnere skriver skolehistorie

120 erindringer om skolegang i mere end 60 københavnske skoler deltog i konkurrencen "Husker du din skoletid?". Otte erindringer er blevet udpeget som vindere af konkurrencen.

Overborgmester Frank Jensen overrækker førstepræmien for den bedste skoleerindring til Ivan Dyrberg, der har skrevet om en pjækkedag på hans gamle skole på Vesterbro. T. v. ses stadsarkivar Kristian Bak fra Stadsarkivet, som stod bag konkurrencen ”Husker du din skoletid”. Foto: Mads Neuhard, Københavns Stadsarkiv
Emner

Se mere indhold om

Den 78-årige Ivan Dyhrberg vandt førstepræmien på 5.000 kroner i konkurrencen ”Husker du din skoletid?”. Anden og tredje-præmierne på 3.000 og 2.000 kr. gik til Ole Gade Lorentzen og den kun 17-årige gymnasieelev Noura Al-Amer. Fem forfattere blev præmieret med avisabonnementer.

120 københavnere deltog i konkurrencen udskrevet af Københavns Stadsarkiv. Den ældste deltager er 93 år og de yngste er 17-årige gymnasieelever fra Nørre Gymnasium i Brønshøj. Beretningerne omfatter skolegang på over 60 forskellige københavnske folkeskoler og privatskoler. Også erindringer fra specialskoler for svagtseende og hørehæmmede elever er kommet ind.

Pjækkedagen vandt

Vinderen, Ivan Dyhrberg, fortæller om en pjækkedag sammen med en kammerat på Mathæusgades Skole på Vesterbro (nu Tove Ditlevsens Skole). De driver rundt i Sydhavnen og slutter dagen af med at skrive forsømmelsessedler for hinanden. Dagen efter får historien et brutalt efterspil hos inspektøren.

Husker du din skoletid?

Konkurrencen blev udskrevet tidligere på året for at markere, at det i år er 200 året siden, danskerne fik ret og pligt til at modtage skoleundervisning. Vinderne er udpeget af en dommerkomite bestående af overborgmester Frank Jensen, stadsarkivar Kristian Bak, professor Ning de Coninck-Smith og uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang.

”Erindringerne viser, at skolen enten huskes som et godt springbræt til den videre færden i livet eller huskes med en stor klump i maven. Det er bestemt ikke et glansbillede eller skønmaleri vi har fået af københavnernes skolegang, og tak for det. Man kan f.eks. klart fornemme, hvordan der i skolen blev snobbet for forældrenes titler. Døren til den boglige skole stod langt mere åben for børn fra nogle hjem end for andre – uanset børnenes evner”, siger overborgmester Frank Jensen, der selv husker sin skoletid med blandede følelser.

”Før konkurrencen stod Stadsarkivet med en perle på 3.000 københavnererindringer, hvoraf mange handler om skolegang – endda helt tilbage til 1890’erne. Nu har vi fået mange nye erindringer som fører historien om københavnernes skole helt op til i dag. Det er gave, vi kan give videre til alle, der interesserer sig for byens historie”, siger stadsarkiv Kristian Bak. Stadsarkivaren tilføjer, at arkivet fortsat gerne modtager erindringer fra københavnerne.

Vinderne

Nr. 1.: 5.000 kr. Ivan Dyrberg (f. 1936), Mathæus Gades Skole (i dag: Tove Ditlevsens Skole), Vesterbro.

Nr.2.: 3.000 kr. Ole Gade Lorentzen (f. 1942), Øster Farimagsgades Skole, Østerbro.

Nr. 3: 2.000 kr. Noura Al-Ameri (f. 1997), bl.a. Voldparkens Skole, Brønshøj.

Nr. 4: digitalt abo. ½ år Politiken. Harry Ingemann Hansen (f. 1930), Klostervængets Skole, Østerbro.

Nr. 5: (digitalt abo. ½ år Politiken) Henning Kryger (f. 1931), Vanløse Skole og Rysensteensgades Skole, Indre By.

Nr. 6: digitalt abo. 3 mdr. Politiken. Sol Slej (f. 1971), Amager Lille Skole, Amager.

Nr. 7: digitalt abo. 3 mdr. Politiken. Marianne Kauman (f. 1952), Hans Tavsens Gades Skole, Nørrebro.

Nr. 8: digitalt abo. 3 mdr. Politiken. Sussie Blom Hansen (1952), Amagerbro Skole (nu: Amagerfælled Skole) og Frankriggades Skole, Amager.

Emner

Se mere indhold om