Frivillige sætter Københavns historie på landkortet

Siden 2017 har over 400 deltagere på sitet kbhbilleder.dk bidraget til at fastlægge, hvor fotos af København i gamle dage er taget. Imponerende indsats mener kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld.

Resultatet af de frivilliges store indsats er bla. et interaktivt kort hvorfra man kan udforske de mange fotos.
Emner

Se mere indhold om

57.000. Så mange billeder fra det historiske København er blevet geografisk placeret på sitet kbhbilleder.dk af 400 frivillige.

Langt størstedelen af indsatsen står 25 meget aktive deltagere for. Det gør de helt konkret ved at placere hvert enkelt foto på københavnerkortet på kbhbilleder.dk.

Indsatsen gør det muligt for alle os andre at få et indblik i, hvordan København så ud for mange år siden. Og det giver stor mening, mener Poul Low Møller, der er en af de mange deltagere på kbhbilleder.dk, som har brugt timer på at bidrage med sin enorme viden om Københavns historie.

”Det er dejligt givende at kunne dele ud af sin viden og på denne måde være med til at give andre større kendskab til København. Og så er det sjovt. Både at møde andre, der deler samme begejstrede interesse for byen og dens historie, men også at finde billeder af ting, som i dag er forsvundet. Jeg fandt for eksempel et billede af min svigerfars barndomshjem på Christianshavn med det gadespejl, han satte op, og som i dag er væk”, siger han.

Kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld glæder sig over det store engagement i Københavns historie:

”Det er imponerende, hvordan deltagerne med ildhu og vedholdenhed har engageret sig i projektet. Historien bliver meget nærværende, når man let og enkelt kan se historiske fotos af de steder i byen, man interesserer sig for. Det vil blive til glæde for mange mennesker – også i fremtiden. Derfor skal deltagerne have stor tak.” siger han.

Deltagerne har været i gang siden oktober 2017, og foreløbigt har de foruden placeringen af de mange billeder tilføjet over 200.000 emneord og sendt knap 4000 beskeder til Københavns Stadsarkiv og Københavns Museum, der står bag kbhbilleder.dk. Beskederne indeholder yderligere oplysninger om fotografierne, eller tipper om at et årstal, eller beskrivelse er forkert.

At registrere en billedsamling kræver en meget bred viden om mange forskellige forhold af Københavns historie – fra sporvognsruter, bilmærker, modetendenser, historiske begivenheder, bygningsskik, byrummets historie og meget mere.

Fakta

  • Sitet kbhbilleder.dk rummer over 80.000 historiske fotografier, kort og tegninger fra hovedstaden.
  • Billederne stammer fra Københavns Museum, Københavns Stadsarkiv og Frederiksberg Stadsarkivs samlinger. Flere billeder bliver løbende gjort tilgængelige på sitet i takt med, at samlingerne digitaliseres og registreres.
  • Siden oktober 2017 har brugerne kunnet deltage på tre måder:
    • De kan placere fotografierne på et kort, så det bliver registreret, hvor i byen billedet er taget.
    • De kan beskrive billedernes motiv med emneord.
    • Eller de kan skrive til museet og arkivet, hvis de har yderligere oplysninger om billedets datering eller fotograf.
    • Se instruktionsfilm her
  • Foreløbig har deltagerne placeret 57.000 billeder, tilføjet over 200.000 emneord og sendt 4000 beskeder.
  • Bag et enkelt billedes placering kan der ligge timers research. Bl.a. holder deltagerne på kbhbilleder.dk et vågent øje til de mange historiske grupper på Facebook og tipper teamet bag kbhbilleder.dk, når der kommer nye informationer om et billede frem. Så længe oplysningerne kun står på Facebook, bliver de hurtigt væk og glemt i strømmen af information.
  • I alt har 400 personer bidraget, men langt størstedelen af indsatsen er foretaget af 25 meget aktive deltagere.
Emner

Se mere indhold om