Historiske tegninger med høj aktualitet
Rådhus Teknik og Københavns Stadsarkiv er blevet færdige med et stort projekt. Ca. 9.000 tegningerne af Københavns Rådhus er blevet digitaliseret. De indscannede tegninger bliver brugt, når det fredede rådhus renoveres, og samtidig er de med til at bevare en idérig del af byens kulturarv.
Et udvalg af tegningerne vil på sigt komme på kbhbilleder.dk efterhånden som de registreres. Følg med via nedenstående link, hvor de første tegninger allerede er dukket op.
Brugsredskab og kulturarv
Siden april 2021 har der været en jævn trafik af tegninger fra Stadsarkivets store magasin i Høje Taastrup. Paller pakket med tegninger af rådhusets tårne, sale, kældre, ornamenter og tekniske installationer er blevet sendt til digitalisering ude i byen.
Rådhus Teknik, der bl.a. står for at vedligeholde Rådhuset indvendigt og udvendigt, har sammen med Stadsarkivet sat gang i projektet. Bygningskonstruktør Nicolai Schrøder fra Københavns Ejendomme & Indkøb, Rådhus Teknik har længe haft digitaliseringen højt på ønskelisten og forklarer, hvorfor tegningerne er blevet scannet:
”Vi scanner det, for at gemme en kulturarv, og fordi det er et brugsredskab, når vi projekterer, bygger nyt og renoverer. Nogle gange har de fjernet og lavet om i 1960’erne, så finder vi ud af, hvordan Rådhuset har set ud og hvordan det kan føres tilbage.”
Fra gnidrede til detaljerede tegninger
Anledningen til at digitalisere tegningerne var, at Rådhus Teknik skulle i gang med flere store renoveringsprojekter på Rådhuset. Tegningerne er nemlig værdifulde at have ved hånden, når der fx skal kigges på rådhusets varme og ventilation, rådhustårn og toiletter. Hidtil – hvis der blev spurgt efter en detalje – måtte Nicolai Schrøder ofte starte en omfattende eftersøgning og lede arkiverne. Tegningerne kunne både ligge i kælderen under Hans Nansens Gård eller hos Stadsarkivet.
Enkelte gange havde han version liggende, som var scannet i 1980’erne eller 1990’erne og derfor ikke i optimalt kvalitet. Nicolai Schrøder forklarer at sådanne tegningerne altid blev sendt af sted til rådgivere og samarbejdspartnere med forbehold:
”Du skal vide, at den er lidt gnidret. Du kan godt se vinduesfagene, men du kan ikke se pynt, genstande, granit og ornamenter.”
Digitaliseringsprojektet giver Nicolai Schrøder et nyt redskab, hvor alle tegningerne ligger ordnet på computeren i høj kvalitet. Det gør både arbejdet lettere og åbner op for nye muligheder.
Inspiration fra tegningerne er guld værd
Til den kommende renovering af toiletterne på Rådhuset, kommer tegningerne i brug. I starten af 1970’erne, før rådhuset blev fredet i 1981, blev toiletterne på Rådhuset moderniseret fuldstændigt. På toiletterne blev alt gammelt og originalt hevet ud og erstattet af tidens trends med de lyseblå fliser på væggene og lysegrønne terrazzo-fliser på gulvet. Rådhustegningerne giver mulighed for at se, hvordan toiletterne oprindeligt var bygget op med spanske vægge, messingbesætninger og i farver.
”Det er guld for os og som inspiration for arkitekten, når de skal lave nye projekter, og fortolke Nyrops værk.”