Montgomery på tour i befrielsens København

I befrielsesdagene 1945 besøgte den britiske feltmarskal Montgomery København. Nu kan du opleve 39 fotografier fra besøget, der emmer af befrielsens jubel og lettelse.

Montgomery i bil med jublende mennesker omkring

Jubeloptog gennem byen

Efter fem lange og strenge år kom den britiske feltmarskal Montgomery til det befriede København. Den 12. maj kørte han i åben jeep igennem byen. Nogle københavnere kravlede op i lysmaster, mens andre stod tæt langs gaderne og hilste og hyldede Montgomery som hele Danmarks befrier.

Besøget startede i Kastrup lufthavn, hvor Montgomery blev modtaget af engelske soldater og den danske statsminister og udenrigsminister. Herefter kørte han i kortege videre til Dagmarhus, over Rådhuspladsen og ned ad Strøget til Kongens Nytorv. Herfra gik besøget til Amalienborg og Kong Christian X. Den sidste del af turen gik til Langelinie, hvor feltmarskalen blev modtaget af den engelske flåde.

Efter besøget sendte de allierede styrkers hovedkvarter, SHAEF, et fotoalbum til Københavns rådhus med 39 fotografier fra besøget. Nu er fotografierne scannet, så du kan opleve dem alle på Kbhbilleder.dk eller se highlights nederst på denne side.

Montgomery i erindringerne

Besøget satte sig også i københavnernes erindringer. I de ca. 3.500 erindringer på Københavns Stadsarkiv fylder krigen og befrielsen meget. Også Montgomerys besøg og de ellevilde københavnere står som en uforglemmelig dag.

En af dem, der forbandt befrielsen med Montgomerys besøget, er Kai Thorbjørn Johansen. Han beskriver den store dag således:

”I sin berømte Jeep red han forrest i den engelske militærkaravane. De kom fra Korsør. Festligt! Folk skrålede og græd. Masser af Union Jacks, Stars and Stripes og Dannebrog. Sikke en dag!!”

Den femårige Dorit Breuning overværede optoget sammen med hendes mor. For Dorit var det både synet af Montgomery og hendes egen festkjole der årtier senere blev erindret:

”Vi stod og vinkede til ham, og min mor havde i den anledning syet en blå kjole til mig, som var pyntet med borter på kraven, på bæltet og forneden i det engelske flags farver. Jeg kan tydelig se for mig, hvordan han stod ret i en Jeep og gjorde honnør, mens den kørte langsomt forbi. ”