Stadsarkivet søger erindringer fra pensionister

Personlige erindringer fra pensionister efterlyses. Det er budskabet fra Københavns Stadsarkiv, der sætter gang i en indsamling af pensionisters fortællinger om, hvordan det er at være ældre i byen anno 2019.

Birthe Engholm Olsson er en af byens pensionister, som bidrager til indsamlingen af erindringer på Københavns Stadsarkiv. 2019. Foto: Københavns Stadsarkiv.

Erindringer er en guldgrube for eftertiden

Den 29. november kl. 10-12 holder Stadsarkivet på Københavns Rådhus derfor en skrive- og inspirationsworkshop, hvor byens seniorer kan møde op og få gode idéer til at skrive om deres liv. Se nedenfor hvordan du tilmelder dig.

Stadsarkivet har løbende erindringssamlinger, hvor københavnere indleverer deres private skriverier om hverdagslivet. Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) udtaler:

”Erindringer om livet i København er en guldgrube for eftertiden. De ord, der beskriver vores tilværelse, og som vi deler med hinanden, er med til at give byen en helt særlig, fælles hukommelse. Det er den form for historier, der gør os klogere – både nu og i fremtiden.”

Franciska Rosenkilde håber derfor, at mange københavnske pensionister vil tage udfordringen op og indlevere deres personlige beretninger om pensionisttilværelsen i København anno 2019, så den del af borgernes liv fremover bliver en del af arkivets samling.

De rigtige spørgsmål giver gode svar

Stadsarkivets facilitator af Erindringsklubben for 65+borgere er Britt Boesen. Hun glæder sig meget over indsamlingen og mener, at den ikke kun er relevant for fremtidens historikere:

”I Erindringsklubben mødes seniorer og deler glæder og sorger fra et langt liv. Da jeg introducerede ideen om at berette om livet som pensionist, svarede én, at det ikke blev nogen køn historie. Den side af alderdommen, synes jeg faktisk, er interessant for nutiden. Vi forsøger at leve livet, som om vi kan snyde døden, og i det mindste blive rigtig gamle. Men hvad ved vi egentlig om det at være gammel? Hvordan det opleves indefra og fra dag til dag? Måske kan beretningerne åbne vores øjne for, at det ikke kun er biceps, vi skal ”træne” for at få en tålelig alderdom? I medierne hører vi ofte om de ensomme ældre, og fra de ældre selv hører vi ofte, at de render til alt muligt hele tiden, men hvad ved vi egentlig om dem, som er os nærmest?”

Britt Boesen arbejder ud fra en baggrund som antropolog og ved, hvordan de ”rigtige” spørgsmål kan ændre en samtale totalt.

Alle kan være med

Hun håber, at arkivets spørgsmål til livet kan få en plads i dagliglivets dialoger, når vi mødes i familierne, selvom hun erkender, at det er nemmere sagt end gjort:

”Når jeg mødes med min mor, så slår vi begge autopiloten til. Samtalerne går på de samme emner hver gang. Sygdoms- og arbejdssituation opdateres, børnebørnenes seneste præstation beundres, og så er der altid ”nyt fra haven”. Jeg håber, at vores spørgsmål til stort og småt i livet kan plante en smule mod og nysgerrighed i samtalerne. Så vi måske reflekterer over det, vi har, og det vi har haft.”

Stadsarkivet er interesseret i, at erindringerne afspejler et bredt udsnit af gamle i København.

Så fat pennen, lige meget om du har kalenderen fuld af kulturelle aktiviteter eller synes dit pensionistliv er kedeligt.