Se highlights fra samling af dokumenterende filmoptagelser

Vi har lavet lille film med highlights fra de mange timers dokumenterede filmoptagelser, der blev udført af Stadsingeniørens Direktorat i anden halvdel af 1900-tallet. Den lille film viser hvilke fine stemningsbilleder fra byens liv, der gemmer sig i samlingen.

Emner

Se mere indhold om ,

Fangede bylivet før og under forandring

Fra 1953 og frem til 1994 lavede Byplanafdelingen under Stadsingeniørens Direktorat en række dokumenterende filmoptagelser rundt omkring i København. Optagelserne bevares i dag på Københavns Stadsarkiv og kan ses på kbhbilleder.dk.

Samlingen består af mange timers uklippede optagelser primært fra brokvarterne og Københavns havn, men også med optagelser fra Valby, Lyngbyvejen og kolonihaver på Amager. Formålet med optagelserne var at dokumentere bylivet på de steder, hvor det forventedes at det ville ændre sig radikalt.

Mange timers dokumenterende optagelser

Optagelserne, der i daglig tale omtales som TMF-filmene, varer mellem to minutter og op imod en halv time, og har meget forskellig karakter. De fleste af filmene optræder i dag uden lyd, selvom man kan se at der oprindeligt må have været et lydspor.

De mange timers filmoptagelser er uden egentlig handling og kan ved første møde virke både virke langsommelige, forvirrende og uoverskuelige. Men i de mange optagelser gemmer der sig – for den tålmodige – fine møder med steder og personer fra et nu forsvundet København.

Vi får indblik i hverdagslivet i København gennem optagelser fra gader, områder, båggårde og bygninger. Vi møder københavnerne på vej på arbejde, når de lufter deres hund og når de venter på sporvognen. Og vi ser færdselsbetjenten dirigere en sporvogn gennem trafikken og københavneren, der går ned til købmanden for at købe sild direkte fra tønden. Vi oplever Vesterbros baggårde og autoværksteder, kurvebindere og tømmerhandel. På samme vis ser vi Kødbyen, mens den stadig var fyldt med kvæg og Fragtmandshallen, hvor pakker bliver transporteret på hestevogne.

En smagsprøve der fanger de bedste øjeblikke

I efterårssemestret 2022 har etnologistuderende Emma Nyborg-Vedsted været i praktik på Københavns Stadsarkiv. Her har hun dykket ned i de mange film, interviewet centrale personer bag optagelserne og udforsket det kildemateriale, der i dag er bevaret om filmoptagelserne.

– Og som en særlig service har Emma også lavet denne lille præsentationsfilm, der giver dig en genvej til stemningen i de mange optagelser.

Emner

Se mere indhold om ,