Dronning Margrethe 2. på Københavns Rådhus – historiske fotos fra samlingerne

Den 14. januar 2024 siger hele Danmark farvel til Dronning Margrethe 2. som landets regent. Samlingerne på kbhbilleder.dk fortæller om Dronningens mange besøg på Københavns Rådhus.

Dronning Margrethe set fra Stadsarkivets fotografiske Atelier

I 2022 kørte Dronning Margrethe 2. i sin karet fra Amalienborg til Københavns Rådhus, hvor hun var indbudt til fejring af sit 50-års regeringsjubilæum. I sin tale erklærede Dronningen at:

”Atter engang åbner Københavns Rådhus gæstfrit sine døre for mig og min familie ved en særlig begivenhed.”

Det er nemlig ikke nyt at Københavns Rådhus får kongeligt besøg – og gennem tiden er disse stunder blevet foreviget af den flittige fotograf i Stadsarkivets Fotografiske Atelier, Mogens Falk-Sørensen. Disse – og mange andre andre historiske fotos af Dronningen – kan ses på kbhbilleder.dk.

København og kongehuset

Det danske kongehus er uløseligt forbundet med København. Det er her kongefamilien har deres residens, og byen er deres primære opholdssted året rundt. Derfor er Københavns Overborgmester også en af de få, der ikke hører til hoffet eller regeringen, som bliver indbudt til Dronningens årlige nytårstaffel.

Båndet mellem de kongelige og København forstærkes selvfølgelig af byens status som landets hovedstad, ligesom Rådhusets symbolske og kulturelle karakter som samlingspunkt og nationalt landemærke, er et oplagt sted for statsbesøg, officielle fejringer og kulturelle begivenheder.

I 1974 aflagde den norske kong Olav 5. et tredages statsbesøg i Danmark. Her besøgte kongen Københavns Rådhus i selskab med det danske regentpar. Foto: Mogens Falk-Sørensen, Stadsarkivets fotografiske Atelier.

Konger og præsidenter på statsbesøg

Rådhuset har blandt andet lagt hus til, når Dronningen har haft statsbesøg eller officielle besøg fra udlandet. Allerede i sin prinsessetid var hun som tronfølger med til at modtage alt fra thailandske og belgiske kongepar til præsidenter fra Finland og Østrig, når hendes forældre tog imod.

Da Dronningen senere overtog tronen fra sin far foregik hendes første indgående statsbesøg også på Rådhuset. Her tog hun imod den norske kong Olav 5. under hans tredages statsbesøg i 1974. Fem år senere tog Dronningen også imod sin engelske kollega Elizabeth 2., da hun besøgte Danmark i 1979 og lagde vejen forbi Rådhuset.

Som prinsesse og tronfølger deltog Margrethe (2.) i de udenlandske statsbesøg sammen med sine forældre. Her ses hun i færd med at skrive i rådhusets gæstebog i anledning af den østrigske præsidents besøg i 1964. Foto: Mogens Falk-Sørensen, Stadsarkivets fotografiske Atelier.

Jubilæer og runde fødselsdage

Ved store fejringer i Kongehuset som eksempelvis runde fødselsdage og regeringsjubilæer, inviteres Dronningen typisk forbi Københavns Rådhus til reception. Ved hendes 50-års regeringsjubilæum bød denne fejring eksempelvis på frokost med rådhuspandekager og hyldest på balkonen.

Det er også blevet en tradition, at Rådhuset lægger hus til en fejring i forbindelse med kongelige forlovelser og bryllupper. Dette var blandt andet tilfældet ved Dronningens eget bryllup til diplomaten grev Henri i 1967, hvor parret blev fejret på Rådhuset. Da de 25 år senere kunne fejre sølvbryllup lagde de endnu engang vejen forbi.

Prinsesse Margrethe (2.) og grev Henri på Københavns Rådhus i anledning af Frederik 9.s 70-års fødselsdagsfejring i 1969. Til venstre ses det græske kongepar Konstantin 2. og Dronning Anne-Marie. Foto: Mogens Falk-Sørensen, Stadsarkivets fotografiske Atelier.

Arrangementer med kongelig deltagelse

Dronningen deltager fra tid til anden i kulturelle arrangementer og officielle ceremonier, der bliver afholdt på Rådhuset. Eksempelvis har hun i nyere tid været gæst til fejringen af Københavns 850-års jubilæum i 2017, åbningen af metro Cityringen i 2019 og afsløringen af årets julemærke i 2022.

Hvert år deltager hun ved Håndværkerforeningens medaljeoverrækkelse, der er blevet uddelt siden 1867 og fra 1924 er blevet afholdt på Københavns Rådhus. Dronningens far Frederik 9. startede traditionen med kongelig deltagelse ved ceremonien, da han som kronprins deltog i 1927 – en tradition Dronningen sidenhen har videreført.

Hvert år deltager Dronningen i Håndværkerforeningens medaljeoverrækkelse, som arrangeres af Håndværkerforeningen København i samarbejde med NEXT Uddannelse København, TEC og Københavns Kommune. Dronningen overværer ceremonien, hvor de nyudlærte svende hyldes. På billedet ses hun til fejringen i 2017. Foto: Ulrich Jakobsen, Københavns Kommune

Dyk ned i billedsamlingen

På kbhbilleder.dk finder du Københavns Stadsarkivs og Københavns Museums historiske fotosamlinger. I denne samling kan du gå på opdagelse i fotos fra nogle af de disse øjeblikke i Dronningens liv. Mange af billederne blev optaget af kommunens husfotograf Mogens Falk-Sørensen, der i over 25 år har taget billeder for Københavns Stadsarkiv og kommunens forvaltninger.

I 1964 giftede Dronningens søster Anne-Marie sig med den græske konge Konstantin 2. i Athen. Forinden sagde København farvel til den danske prinsesse, hvor kongefamilien blandt andet besøgte Københavns Rådhus den 9. september 1964. På billedet ses fra venstre Prinsesse Margrethe (2.), Frederik 9., Prinsesse Anne-Marie, Konstantin 2., Dronning Ingrid og Prinsesse Benedikte. Foto: Mogens Falk-Sørensen, Stadsarkivets fotografiske Atelier.