Svireklubben

Har du deltaget i Erindringsklubben og vil du gerne holde kontakten? Så er denne side for dig.

OBS – Alle arrangementer i Svireklubben er pt. aflyst, da arkivets facilitator er sygemeldt. Har du nogle spørgsmål i den forbindelse er du velkommen til at kontakte os.

Når din klub slutter

Har du har deltaget i Erindringsklubben, Thorvaldsenklubben eller Byvandrerklubben og vil du gerne fortsætte de fælles erindringsoplevelser? Så er Svireklubben noget for dig.

Svireklubben

I Svireklubben er alle tidligere, nuværende og kommende deltagere fra erindringsklubberne inviteret til arrangementer, som på den ene eller anden måde relaterer sig til det tilbagelagte forløb.

Deltagerne byder ind med viden og erindringer, som kan udgøre en tur. Det kan være et foredrag, en udflugt, et museumsbesøg, en biograftur eller en quiz. Det er kun deltagernes fantasi og forbindelser, som sætter grænserne.


Svireklubben forår 2022

Introduktion til Thorvaldsens digitale arkiv

Onsdag den 19. januar kl. 15.00 – 17.00

Den ordblinde billedhugger Bertel Thorvaldsen efterlod sig flere tusinde breve, værkstedsregnskaber, lejlighedssange, husholdningsregnskaber og mange andre papirer, der vidner om et langt levet liv. I dag kan det hele læses på nettet på sitet Arkivet, Thorvaldsens Museum, men hvis du har lyst til at høre mere om brevenes historie, om arbejdet med at tilgængeliggøre det enorme materiale og om de mange historier, der gemmer sig i de gamle kilder, så skal du besøge Thorvaldsens Museum denne onsdag.

Mødested: Forhallen på Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K

Alle kan skrive erindringer

Onsdag den 26. januar kl. 13.00 – 15.00

Ole Gade Lorentzen har beskæftiget sig med at skrive sine erindringer i en årrække. Han deler konkrete tips og tricks til, hvordan du flytter tankerne fra hovedet ned i ord på papir, og hvordan du får teksten til at blive oplevelsesrig og vedkommende for dine læsere. Ole opfordrer til at tage egne erindringsskriverier med, så vil han foreslå små ændringsforslag, som kan forbedre læseoplevelsen.

Mødested: Københavns Stadsarkivs læsesal på Københavns Rådhus

Ændring af Inspirationsworkshop – Sådan kan du forevige dine erindringer

Lørdag den 19. februar kl. 11.00 – 14.00

Vores oplægsholder til Inspirationsworkshoppen er desværre blevet forhindret. Vi aflyser ikke, men har fundet nogle fine alternativer frem i stedet. Ole Gade Lorentzens kommer og gentager sit oplæg fra den 26. januar. Se beskrivelsen ovenfor. Torben Wamberg kommer og fortæller om sine erfaringer med at bruge sin telefons diktafon. Hvilket giver nogle nye muligheder for at optage samtaler med familie og venner. Britt Boesen vil vise, at der er en diktafon i et word-dokument. Hvilket betyder, at man kan tale ind i sin computer og så kommer ens ord ud som skrift på skærmen.

Mødested: Københavns Stadsarkivs læsesal på Københavns Rådhus. Husk en madpakke.

Kærlighed – Thorvaldsens tegninger

Tirsdag den 15. marts kl. 10.00 – 12.00

Museumsinspektør Kira Kofoed fører os rundt i museets særudstilling, som viser nogle af Thorvaldsens sjældent udstillede og meget smukke tegninger. Omdrejningspunktet er kærlighed. Følgende er fra museets hjemmeside: Hos billedhuggeren Bertel Thorvaldsen var den romerske kærlighedsgud Amor den figur, han skildrede flest gange i både tegninger og skulpturer. Mange af de mytologiske motiver, som Thorvaldsen var særligt optaget af, har netop kærligheden som omdrejningspunkt. De udstillede tegninger viser kærligheden både i forhold til hans eget liv og i en almenmenneskelig og mytologisk sammenhæng. Gennem seks fortællinger om kærlighed kommer publikum helt tæt på Thorvaldsens udtryksfulde og fantastiske tegninger. Selv om motiverne er nogle andre end i nutidens kærlighedsskildringer, er følelser og temaer meget aktuelle også i dag. 

Mødested: Forhallen på Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K

Foredrag om havneområderne med efterfølgende cykeltur

AFLYST pga. sygdom

Kjeld Bentzen vil over to mødegange tage os med til havneområderne Svanemøllen, Helgoland, Kalkbrænderihavnen, Frihavnen, Holmen og B&W. Den første præsentation af områderne er et foredrag og foregår på Stadsarkivet, hvor Kjeld fortæller ud fra gamle fotos. To uger efter tager Kjeld os med på en cykeltur, hvor vi ser områderne anno 2022. Man er ikke forpligtet til at deltage i begge arrangementer, men det er bestemt fornuftigt, hvis balancen og tiden tillader det. Husk madpakke og drikkelse til cykelturen.

Mødested for foredraget: Københavns Stadsarkivs Læsesal.
Mødested for cykelturen: Ankeret på Kongens Nytorv ved Nyhavn.

Ligger dine erindringer på sommerens Tour de France rute?

Foreløbig udsat. Ny dato afventer

Svireklubben er blevet kontaktet af 4Mvideo. De laver digitale cykelruter, som man kan cykle hjemme i sin stue på en motionscykel ved hjælp af en app. 4Mvideo har lavet en videocykeltur af sommerens Tour de France etape i København. De vil gerne give deres brugere flere oplevelser undervejs på ruten og har kontaktet Svireklubben for at høre, om du har personlige erindringer, som ligger på netop denne strækning. Hvis du har, håber indehaver Erik Johannsen, at du vil komme denne dag og dele dem med ham. Ideen er, at vi vælger nogle af disse erindringer ud, så de kan optages på bånd og lægges ind i videoen, som fortællinger man kan nyde undervejs. Her er lidt inspiration til hvilke erindringer du kunne have haft på ruten: Dit første kys, Besættelsen, Ungdomsoprøret, Dronning Margrethes indsættelse, arbejdsoplevelser, skoletiden eller fester på Rådhuspladsen. Eller noget helt andet. Erik Johannsen vil også være tilstede på mødet.

Besøg 4Mvideo´s hjemmeside her: https://www.4mvideo.dk

Se Tour de France etapen på video her: https://vimeo.com/529737858/f2b7af9927

Mødested: Københavns Stadsarkivs læsesal på Københavns Rådhus

Tur til Brede anno 1912

Aflyst pga. sygdom

Karin Bjørkå har skrevet bogen Børn i Brede omkring 1912. Hun tager os med rundt i området og deler ud af sin viden om klædefabrikken ved Mølleåen. Her foretog man alle processer fra råuld til farvet uldent klæde, så der var både en valkemester, en spindemester og en farvemester. Ved du for eksempel, hvad en ” nopperske ” er? Det er en kvinde, hvis arbejde var at fjerne ujævnheder og knuder i stoffet, inden det skulle sælges. Omkring år 1900 var området blevet et patriarkalsk velfærdssamfund med eget spisehus, købmandsbutik, vuggestue, skole og vandværk. Flere generationer arbejdede der på samme tid. Børnenes arbejde kunne være at hjælpe med at hente trådruller til væveriet eller feje under de store maskiner. Vi går en tur i området, hvor de fleste af arbejderboligerne desværre blev revet ned i perioden 1964 til 1973. Tag en madpakke med, så slutter vi af under forårstræernes lysegrønne blade.

Mødested: Brede Station

Svireklubbernes Fællesskabsfest

Dato afventer. Tidspunkt kl. 13.00 – 16.00

Svireklubberne vandt i 2020 Sundheds- og Omsorgsforvaltningens Fællesskabspris. Med den ære fulgte også en håndfuld penge, som vi vil bruge på en lille fest. Et par Svireklubmedlemmer med spillemandsevner vil spille op til dans. Der følger sågar en Svireklubfrue med, som har påtaget sig at hjælpe med at koordinere vores fødder og arme. Der er tale simple bevægelser under fællesbetegnelsen valse og polkaer.

Som mange nok erindrer, har der været et forslag om at holde festen i februar. Datoen er blevet rykket til forsommeren, og vi håber at finde et sted med have til. Kom gerne med konkrete forslag i København.

Mødested: Afventer

Sankt Hans

Aflyst pga. sygdom

Endnu en Sankt Hans brændes af. Hvorfor ikke gøre det sammen? Vi indtager Dragør Fort og med havet og Sverige som kulisse ser vi ind resten af årets komme. Medbring egen madpakke og drikkelse. Eventuelt et tæppe at sidde på.

Mødested: Busstopstedet “Dragør Skole/Vestgrønningen”. Bus 35 og 250S stopper her. Vi mødes ved stoppestedet kl. 19.00. Herfra er der en gåtur på 750 m. Bemærk fortet er lidt kuperet og mindre velegnet for gangbesværede.