Se filmoptagelser fra det gamle København

Over 40 dokumenterende filmoptagelser i både farver og sorthvid - fulde af mennesker, bygninger og stemninger fra et forsvundet København - kan nu ses på kbhbilleder.dk

Film fra Stadsingeniørens samling viser byens forandring

Vi har lagt over 40 filmopagelser, der dokumenterer et København i forandring, på kbhbilleder.dk. Filmene blev optaget fra 1950’erne til 1970’erne af Stadsaingeniørens byplansafdeling i København.

Filmene viser et København, der siden har gennemgået store forandringer. Der er optagelserne af byens pulserende liv og gader med et mylder af VW-bobler, bananboder og sporvogne. Andre optagelser er fra rolige hjørner af byen som Amager Fælled, haveforeninger, lossepladser og baggårde med små værksteder. Fælles for optagelserne er at de viser en by, der stod overfor forandringer, der enten var udførte eller på tegnebrættet.

Dokumentation i levende billeder

Filmene blev til på bestilling af Stadsingeniørens byplanafdeling. Frem til 1969 hørte al byplanlægning i kommunen til her. Filmene er uklippede råfilm, der aldrig har været anvendt før, i stedet skulle de udelukkende dokumentere udvalgte dele af byen til eftertiden.

At dokumentere byens forandringer var en velkendt del af Stadsingeniørens arbejde. I slutningen af 1910’erne begyndte man at fotografere i forbindelse med bl.a. nye institutioner, parker og ejendomme. Dokumentationen var en del af planlægningsarbejdet og resulterede i en stor fotosamling med ikke mindre end 5.000 fotografier, der allerede og kan ses på Kbhbilleder.dk.

I 1953 blev fotografiet suppleret med levende filmoptagelser. Filmene er ofte optaget med smalfilm, i farver og lydløse. Optagelserne fortsatte helt frem til 1994, om end de foregik i et meget ujævnt tempo.

Filmoptagelserne skulle sammen med fotografierne dokumentere byen før forandringer i forbindelse med eks. saneringer, nye lyskryds og trafikforhold slog igennem. Bag optagelserne i 1950’erne og 1960’erne stod primært instruktør John Kaufmann ansat af Byplanafdelingen. Og fra 1970’erne museumsinspektør på Københavns Museum John Erichsen og byplaningeniør Jens Simonsen.

Senere blev filmene afleveret til Stadsarkivet, hvor de nu er de blevet digitaliseret og kan ses på kbhbilleder.dk.

Stemninger fra København

Filmene vidner om, hvordan dele af København er forsvundet og andre dele har fået nye funktioner og udtryk. Optagelserne giver indblik i et genkendeligt men også helt anderledes København. Det er fra en by, hvor Kødbyen var fuld af levende kvæg, hvor havnen var rig på pakhuse men fattig på liv, og hvor Østre Gasværk hverken var gasværk eller teater, men ventede på nye tider.

I filmene er det ikke kun gader og bygninger, der stod overfor nedrivning, der blev dokumenteret. Filmene emmer også af det liv, der foregik i byen, som måske ville forandre sig og forsvinde i takt med udviklingen. Optagelserne spænder bredt og viser bl.a. livet på barbersaloner, bødkerværksteder og brevduebanen. Der er også aftenoptagelser fra Vesterbro i 1960’erne, køreture ned ad 1970’ernes Nørrebrogade og parkdans i Enghaveparken.