De beskyttede børn
I 1913 blev værneskolen på Maria Kirkeplads oprettet. Skolen skulle udskille og hjælpe de børn, der ikke kunne følge med i den normale kommuneskole. Eleverne blev kaldt for sinker, da de både var forsinket i deres udvikling og forsinkede de andre børns læring. Der havde eksisteret særlige værneklasser på almindelige kommuneskoler i en årrække, men nu blev ca. 350 elever samlet under ét tag.
Værneklasser og værneskoler
Skolen var det man i dag kalder for en specialskole, men i 1913 hed det en værneskole. Navnet antyder, at eleverne havde brug for at blive beskyttet mod den normale skole. Det kom til udtryk i en række forhold. Modsat værneklasserne, der bestod af elever med forskellige aldre, blev eleverne på værneskolen inddelt efter alder. Klasserne havde halvt så mange elever som i den normale skole og en del af undervisningen foregik i det fri og i skolegårdens sandkasse. Skolen gav også friere rammer for undervisning. Det var med til at tiltrække progressive lærere.
Skolens arkiv er velbevaret med indberetninger, breve og dokumenter om eleverne. Arkivet fortæller om vurderingen af børnene og deres hjem, om deres sociale forhold, skolegang, fysiske fremtoning og intelligens
Fra København til resten af Danmark
Værneskolen var i begyndelsen et københavnerfænomen. I hovedstaden var der mange børn og store sociale forskelle, derudover havde byen sin egen skoleordning, der gjorde det muligt at eksperimentere. Senere kom der flere værneskoler til både i København og i resten af Danmark.
Gå selv på opdagelse
Du kan bestille arkivalier fra Maria Kirkeplads Skole i Starbas.