Beskrivelser af barndommen
Erindringerne giver et godt indblik i børne og -ungdomsliv præget af familiens sociale ståsted. Mange af beskrivelserne handler om en tryg barndom i byens bedre sociale lag og en del beskriver en opvækst i 1900-tallets første årtier, hvor fattigdom og arbejdsløshed sætter sine spor:
”Hjemme sker det sørgelige, at min far bliver arbejdsløs, så må jeg ud at tjene, 10 år gammel. Jeg får plads hos en sadelmagerfor et halvt år, hvor jeg skal gå til hånde med forskellige gøremål”, skriver Svend Jacobsen om sin barndom i 1920’erne.
Til historierne om barndommen hører også beskrivelserne af, hvordan familiernes boliger var indrettet. Der er mange beretninger om bad og toiletforhold i lejlighederne, som for eksempel Else Frederiksens erindring om det ugentlige bad:
”Lørdag aften var den bedste i ugen. Jeg skulle i bad, og mor satte den store balje frem på køkkengulvet og varmede vand i to kedler. Den ene efter den anden bliver hældt op i den store balje. På en stol i køkkenet hænger alt mit rene undertøj og min fine hvide natkjole med hvide flæser ved hånden og omkring halsen. Så kommer jeg i bad og bliver sæbet ind over det hele – åh hvor det dufter dejligt.”
Kolonihaver og sport
Mange af skribenterne er vokset op i lejligheder og de fortæller, hvordan de som børn enten blev sendt på landet i sommerferien eller tilbragte tid i familiens kolonihaver, hvor der var frisk luft og grøntsager til familien. Kolonihaverne bliver ofte beskrevet som et fristed for familierne:
”Hvis en kolonihave kan være et paradis, så var det paradiset for min far, han var simpelthen et geni. Huset han havde bygget før min tid, var firkantet med fire gavle med ornamenter skåret i zink med en løvsav, huset var lyseblåt med hvide vinduesrammer og dør, foran et springvand en dreng med en svane med vand ud af næbbet, basinnet uden om var fire halvcirkler og alt var selvlavet.”
Til fritiden hører børnenes leg inde og i gaderne, og der er også historier om sportsbegivenheder, for eksempel de populære seksdagesløb i Forum, som Torben Meyer blandt andet skriver om:
”Nat efter nat sad jeg sammen med ca. 10.000 andre cykelentusiaster og skreg os hæse på par nr. 7, verdensstjernen Willy Falck Hansen og hans vekslende makkere.”
Erindringer om krig, sygdom og fattigdom
Skribenternes opvækst i 1900-tallets første halvdel er præget af besættelsesårene. Der er også erindringer om 1. Verdenskrig, familiemedlemmer, som deltog i den spanske borgerkrig og der bliver også skrevet om epidemier som polio og den spanske syge:
”I 1918 begyndte jeg [i] skolen på Vibenhus, den spanske syge hærgede overalt, skolen skulle bruges til hospital, avisernes dødsannoncer var flere sider”, skriver Sv. H. Nielsen.
Et særtræk ved de mange af de indsamlede erindringer er beskrivelserne af et liv med en anden materiel rigelighed end i dag. Beskedne husholdningsbudgetter og aftensmåltider, lappet tøj og fattigdom har været realiteten for mange, ikke mindst i 1920’erne og 1930’erne, hvor økonomiske krise og arbejdsløshed ramte mange hjem:
”Da depressionen kom i slutningen af tyverne, måtte far opgive bilen og vi havde heller ikke længere råd til at have en pige. (…). Min mor klarede så husholdningen og rengøringen, og det gjorde hun godt. (…). Penge snakkede man ikke om den gang og da slet ikke med børnene. Så vi vidste ikke meget om, hvordan vi stod økonomisk, men havde dog en fornemmelse af, at noget var galt, når gasmanden truede med at ville lukke for gassen.”
Læs videre i erindringerne
Følgende søgeord er inspiration til dig, der vil læse om emner, som ofte bliver omtalt i erindringerne:
- Bolig: WC, træk og slip, das i gården, husvildebarak, lejlighed, etagevask, badeanstalter, zinkbaljer.
- Fritid: Kolonihave, ferie, fodbold, cykelløb, svømning, teater, biograf, musik, radio.
- Arbejde: læreplads, mester, ud at tjene, håndværker, fabrik, sygehus, havnen, arbejdsløs.
- Byens kvarter: Østerbro, Vesterbro, Nørrebro, Frederiksberg. Det er ikke alle byens gader, der er nævnt, men man kan sagtens være heldig at søge på et bestemt gadenavn og finde frem til en erindring, der giver et godt billede af livet i gaden.
- Familieliv: børneopdragelse, leg, tøj, sko, mad, fattigdom, mad, indkøb, abort.
- Højtider og fester: Konfirmation, bryllup, jul, pinse, påske, begravelse, fødselsdag.
- Anden verdenskrig: Besættelse, befrielse, modstandsbevægelse, rationering, værnemagt, luftalarm, værnemager