Rednings- og hjælpearbejdet
Kort efter eksplosionen var redningsarbejdet sat i system. Brandfolk gik i gang med at grave sig gennem murbrokker og fjerne sammenkrøllede stålbjælker assisteret af civile, der kom for at hjælpe til.
Snart blev de to smede, den 60-årige Thorvald Andersen og den 46-årige Villy Hansen, der havde arbejdet i målerhuset, fundet. Lidt senere også den 56-årige kedelpasser August Secher Vestergaard. Alle tre var døde.
Trykbølgen, som efterfulgte eksplosionen, skabte stor ravage også i området uden for gasværket. Folk blev væltet omkuld, fik mindre forbrændinger, blev ramt af nedfaldne tagsten og andre bygningsdele eller fik snitsår af knust vinduesglas.
180 kørt på hospitalet
Godt 180 beboere fra boligområdet tæt på gasværket blev kørt til nærliggende hospitaler. Ikke kun ambulancer, men også taxier og privatvogne kørte med de kvæstede. Med hvidt stof fastgjort til bilerne signalerede de katastrofekørsel. Kun 14 af dem, der blev bragt til hospitalerne, havde dog sådanne kvæstelser, at de skulle indlægges.
Der blev hurtigt oprettet et nødlazaret på Lykkeboskolen, der lå i nærheden af gasværksgrunden. Her blev omkring 30 med mindre snitsår og chok bragt hen og behandlet af samaritter fra Civilforsvaret og af læger, der befandt sig i området, da eksplosionen skete.
Mad til de hjemløse
Kun få timer efter eksplosionen havde Civilforsvarets forplejningstjeneste, kommunens folkekøkkener og et antal kvinder fra socialtjenestens frivillige korps indrettet forplejningscentraler på Ny Østengårdsskolen og Lykkeboskolen.
Herfra blev der frem til mandag morgen udleveret i alt 2.100 portioner varm mad, 1.400 kopper kaffe med wienerbrød og ca. 1.000 stykker smørrebrød til beboerne i det skadesramte område.
På Ny Østengårdsskolen blev der desuden indrettet nødindkvartering for familier fra de værst beskadigede lejligheder. Også fra kolonihaveforbundet og turistforeningens værelsesanvisning kom der tilbud om nødindkvartering.
Nødkontorer, genhusning og forsikring
Dagen efter ulykken blev der oprettet nødkontorer i gasværkets kontorbygning. Her tog repræsentanter for forsikringsselskaberne, kommunens boliganvisning og socialkontorer mod skadesanmeldelser, anviste midlertidige boliger og gav personlig rådgivning.
Der blev indleveret ca. 1.000 skadesanmeldelser, skaffet lejligheder til 28 familier og anden indkvartering til omkring 10 familier. Endelig fik den personlige rådgivning ca. 100 henvendelser.