COPENHAGEN COMPLAINS – Klagekultur og urban orden i 1700-tallets København

COPENHAGEN COMPLAINS er den første systematiske undersøgelse af klager som en afgørende faktor i skabelsen og forandringen af den sociale orden i 1700-tallets bykultur.

Upåagtede klager fortæller om 1700-tallets by

I forskningsprojektet COPENHAGEN COMPLAINS undersøges et hidtil stort set upåagtet arkivmateriale fra Københavns Stadsarkiv, nemlig de titusindvis af klager om stort og småt, som folk fra alle samfundslag indsendte til det københavnske bystyre under enevælden.

Projektet viser, hvordan almindelige mennesker agerede og søgte indflydelse ved hjælp af klagerne i perioden før folkestyrets indførelse. I 1700-tallets København fandtes en særlig klagekultur, der bundede i den udbredte opfattelse, at hovedstadens borgere havde særligt krav på at blive hørt af bystyret. Derfor anvendte københavnerne klagerne målrettet og strategisk i den daglige forhandling af byens politiske, kommercielle, sociale og rumlige orden.

Københavns Rådhus i midten af 1700-tallet. Her tog bystyret imod københavnernes mange klager. Maleri af Johannes Rach og Hans Heinrich Eegberg. Nationalmuseet.

Bystyret forligede stridende borgere

Projektet fokuserer bl.a. på klagekulturens betydning for arbejdsmarked og handelsliv, sociale forhold, byrummets fysiske udformning og bystyrets rolle som lokal autoritet og forligsinstans for de stridende borgere. Gennem et dybtgående studie af det enestående arkivmateriale vil COPENHAGEN COMPLAINS bidrage med væsentlige nye indsigter, dels om forhandlinger vedrørende hverdagsliv og levevilkår, dels om kommunikationen mellem myndigheder og borgere. På den måde bidrager projektet til udforskningen af den tidlig moderne europæiske by- og socialhistorie.

Cathrina Maria Stercks klage fra 1787 (udsnit). Hun klagede over en lejer, der havde overfaldet hende og datteren både fysisk og verbalt. Københavns Stadsarkiv.

Om COPENHAGEN COMPLAINS

COPENHAGEN COMPLAINS er et samarbejde mellem Saxo-Instituttet på Københavns Universitet og Københavns Stadsarkiv. Projektets forskergruppe består af professor Ulrik Langen (Københavns Universitet), postdoc Louise Villefrance Perner (Københavns Universitet) og arkivar Peter Wessel Hansen (Københavns Stadsarkiv). Derudover har specialkonsulent Signe Trolle Gronemann og digitalarkivar Jeppe Christensen fra Københavns Stadsarkiv medvirket til udviklingen projektets forskningsdatabase. Forskningsassistent Jørgen Mührmann-Lund har bidraget med transskribering og analyse af kildemateriale.

Projektet er støttet af Augustinusfonden, Carlsbergfondet samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.