Københavns tre tårne fylder 750 år

20. februar 2025 runder byvåbenet med de tre tårne 750 år. Københavns Stadsarkiv fejrer byvåbenet og fortæller dets spændende historie med udstillinger, byvandringer, undervisning, foredrag og omvisninger.

Københavns byvåben 1275-2025

20. februar 2025 runder byvåbenet med de tre tårne 750 år. Siden 1275 har bystyre, virksomheder, festivaler, boldklubber og mange andre brugt de tre tårne til at signalere København med. Byvåbenet ses overalt i bybilledet – på bygninger, butikker, plakater, kloakdæksler og skraldespande – i smukke, vilde, skæve og simple udgaver.

Blev til i en dramatisk tid

Københavns byvåben er et af landets ældste og viser biskop Absalons borg. Det stammer fra en kaotisk og dramatisk tid i middelalderen, hvor bisp og konge kæmpede om København.

Det ældste byvåben og segl fra 1275 findes på et dokument i Københavns Stadsarkiv. Her har arkivarer passet på det i århundreder. Dokumentet fra 20. februar 1275 er en aftale om pligter og rettigheder mellem københavnerne og roskildebispen Peder Bang, der ejede byen. Ved at sætte sit segl og byvåben på dokumentet bekræftede byens borgere, at aftalen var gyldig.

Fik en ridder som tak for at banke svenskerne

I 1661 gav den enevældige Frederik 3. en ny og fornem version af byvåbenet til byen. Det var som tak for, at københavnerne havde forsvaret hovedstaden under svenskernes lange belejring i 1658-1660. Der var blandt andet tilføjet en ridder med hævet sværd, som symboliserede Københavns særlige rettigheder, frihed og selvstændighed.

Byvåbenet fra 1661 bruges stadig i officielle sammenhænge, men siden har Københavns Kommune flere gange fået gentegnet byvåbenet i tidens stil. I 1970’erne og 1980’erne lavede man enkle modernistiske versioner, mens det nye logo fra 2018 forener det historiske og det moderne på bedste vis.

Firmaer, festivaler og fodboldklubber smykker sig med tre tårne

De tre tårne er meget mere end kommunens logo. Mange andre, for eksempel rockfestivalen Copenhell og fodboldklubben FCK, viser den dag i dag deres tilhørsforhold til hovedstaden med tretårnsmærket.

Gennem byvåbenets 750 år lange historie er det blevet udformet og gengivet i utallige udgaver af erhvervsfolk, foreninger og mange andre, der ville vise deres tilknytning til byen. Det er et symbol tæt knyttet til københavnernes identitet og fælles historie – fra middelalderen til i dag.

Vær med til at fejre byvåbenet på Københavns Stadsarkiv

Byvåbenets 750 år fejres på Københavns Stadsarkiv fra 20. februar 2025 og resten af året. Arkivet arrangerer udstillinger, byvandringer, undervisning, foredrag og omvisninger. Alt sammen med udgangspunkt i byvåbenets lange og spændende historie.

Program

Webudstilling om byvåbenet på kbhbilleder.dk fra 20. februar. Se webudstillingen her.

Omvisning “De tre tårne. Logo og lokalpatriotisme fra middelalderen til i dag” 20. februar og 13. marts. Omvisningen gentages i efteråret. Læs mere og køb billet.

Undervisningstilbud for københavnske folkeskoler – byvandring om byvåbenet fra 15. marts. Læs mere og book forløb.

Foredrag “Status, symbol og selvstyre. Københavns byvåben 1275-2025″ 20. marts. Læs mere og køb billet.

Festival ”Historiske Dage i Øksnehallen” – besøg arkivets stand og hør vores foredrag om byvåbenets historie 29. og 30. marts. Læs mere og køb billet.

Byvandring “Smukt, svulstigt og simpelt. På sporet af byvåbenet i gadebilledet i 750 år” 22. maj og 19. juni. Byvandringen gentages i sensommeren. Læs mere og køb billet.

Udstilling på Københavns Rådhus “Københavns tre tårne fylder 750 år” 11.-18. juni.

Omvisning i udstillingen “Københavns tre tårne fylder 750 år” 17. juni og 18. juni. Læs mere og køb billet.

Kulturnatten på Københavns Stadsarkiv 10. oktober.