Flyttekasser med idrætshistorie
Vi havde intet forudgående kendskab til samlingen, da en kvik studentermedhjælp fra Børne- og Ungeforvaltningen kontaktede Stadsarkivet og spurgte om vi var interesseret i en række flyttekasser med blandet historisk materiale opmagasineret i en kælder i en af kommunens administrative bygninger.
Kasserne viste sig at rumme fotografier, arkivalier, bøger og genstande fra 150 års skoleidræt. Til sammen dokumenterer materialet en enorm udvikling i synet på børn, opdragelse, krop, sundhed, leg og skole.
Gymnastiktimer – elsket og hadet, men i hvert fald husket!
Det er de færreste voksne, der ikke har en eller anden følelse knyttet til deres erindring om skoletidens idræt og gymnastiktimer.
Kigger man i Stadsarkivet samling af erindringer dukker der mange dårlige minder op:
Om skrappe idrætslærere og ydmygende oplevelser af ikke at kunne springe højt nok eller løbe langt nok. Andre husker dog heldigvis også idrætten som et frirum, hvor man endelig kunne få lov at bruge sin krop efter mange timer på skolebænken.
Den nyindkomne samling afspejler også gymnastiktimernes dobbelthed af kontrol og disciplin, leg og udfoldelse.
Faginspektøren for idræt
Samlingen er etableret af den såkaldte faginspektør for idræt, også kaldet gymnastikinspektøren, hvis opgave var at udstikke retningslinjer for gymnastikundervisningen i kommunens skoler, samt føre tilsyn med idrætsanlæg, svømmehaller og legepladser.
Inspektøren ansatte også idrætslærerne, der længe havde en baggrund inden for militæret, præcis som faginspektøren selv.
Embedet blev oprettet i maj 1831. I 1919 blev embedet delt i to – en mandlig og en kvindelig gymnastikinspektør. De københavnske piger havde nemlig også fået idræt på skemaet i 1886 (resten af landets piger fik samme mulighed i 1904).
Stillingen som faginspektøren i idræt blev nedlagt i 1994.