Husker du 1989? Homovielser og murens fald

Husker du murens fald, de første homovielser og en tid uden mobiltelefoner, så husker du 1989. Det var året hvor jerntæppet fald, to af samme køn kunne blive gift på Rådhuset og en masse børn blev født.

Golden Days og 1989

I forbindelse med Golden Days kulturfestival sætter Københavns Stadsarkiv den 12. september fokus på 1989, og tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, og tidligere borgmester Per Bregengaard, vesterbroer Ulla Ekberg og Kjeld Munch Rasmussen, der blev gift, sætter ord på deres erindringer om netop det år.

En vigtig dato

Uffe Ellemann-Jensen var udenrigsminister og befandt sig den 9. november 1989 på Hotel d’Angleterre, hvor han spiste middag med den marokkanske udenrigsminister, da han fik beskeden om, at der foregik noget spændende i Berlin.

En måneds tid inden var Kjeld Munch Rasmussen blevet gift med Finn på Københavns Rådhus, og allerede ved årets begyndelse havde Anet Wohlgemuth, der var leder af en lille børnehave på Amager, været til sin datters bryllup, som også fandt sted på Rådhuset. Gommen var græker, og parret blev senere samme år gift i hans hjemland, så nu gik turen til Grækenland.

Anne-Grethe Lange kom højgravid på Rigshospitalet, og det, der kunne have været endt med en barsk og farlig fødsel, endte, takket været dygtige læger, med at en vellykket fødsel, hvor en lille ny københavner så byens lys for første gang.

”Onsdag den 4. januar måtte jeg ringe til skolen og melde mig fraværende, fordi jeg var indlagt på Rigshospitalets fødeafdeling. Ved en af de sidste hospitalstjek havde de fundet ud af, at fosteret lå i en forkert stilling med sædet nederst og hovedet øverst og benene spredt ud til hver sin side. I gamle dage ville sådan en stilling udløse en sædefødsel, forbundet med stor livsfare især for moderen.”
Anne-Grethe Lange

Berlinmuren faldt

Bo Lidegaard var ung diplomat ved den danske FN-Mission og boede udenfor Geneve. Han havde også fået barn, nu for tredje gang, og på vej hjem i bilen fra en reception hørte han samme nyhed, som Ellemann-Jensen havde fået besked om på D’Angleterre. Bilradioens BBC fortalte om folkehavet, der strømmede mod Berlinmuren og angreb den med alle forhåndenværende instrumenter. Et øjeblik overvejede han at lade turen fortsætte til den delte by for at tage del i det, ingen troede ville ske, nemlig murens fald og de kommunistiske styrers opløsning. Fornuft og faderskab vandt over lysten, og Lidegaard kørte hjem til familien.

“Min mand og jeg levede et stille og roligt liv, vores sønner var på vej i gode uddannelser. Men vi nød at tage på endagsture med madpakke, på cykel eller i bil, vi havde få penge, men aldrig manglet noget. (…) Men murens fald i 1989 husker jeg også samt den glæde det gav, at se et delt Tyskland samlet. Vi var i Tyskland sommeren 1992 bilferie med telt, og det var en stor men også blandet oplevelse at se den store forskel ml. øst og vest.”
Gerda Pedersen

Gerda Pedersen havde i 1989 holdt sølvbryllup med sin mand. En uforglemmelig dag med 75 morgengæster og to sønner, der havde arrangeret det hele plus morgenmusik. Det var uden tvivl årets største glæde, men murens fald var – også for hende – en overraskende og skelsættende begivenhed, og et par år efter tog familien på bilferie med telt for at opleve det nu samlede Tyskland. Jubeldagene var blevet til mere alvorsfulde hverdage, hvor forskellene mellem øst og vest var tydelige for de danske turister.

Køb billetter til Husker du 1989?

1989 er 30 år siden. Du kan høre mere om det vigtige årstal til Stadsarkivets arrangement Husker du 1989?, hvor Ulla Ekberg fortæller om sit liv på Vesterbro, Kjeld Munch Rasmussen taler om året hvor han blev gift med Finn, Per Bregengaard beretter om sit politiske liv i kommunalt regi og Uffe Ellemann-Jensen mindes sin tid som udenrigsminister.

Det er i Hovedkassen på Københavns Rådhus den 12. september kl. 15-17.

Læs flere københavnske erindringer om 1989 her:

Joan Karin Bøghs erindring
Anne-Grethe Langes erindring
Hanne Neervig Nielsens erindring
Gerda Pedersens erindring
Lotte Svendsens erindring
Anet Wohlgemuths erindring
Bo Lidegaards erindrings erindring

Se billeder fra København i 1989 ved at besøge kbhbilleder.dk og bruge søgeordet 1989