Om denne vejledning
Denne indtastningsvejledning gælder for indtastning af borgerlige vielser 1887-1922.
Hop i vejledningen
Ægtefæller
- Løbenummer
- Fornavne
- Efternavne
- Rolle
- Fødselsdato
- Fødested
- Civilstand
- Erhverv
- Opholdssted/adresse
- Trossamfund
Forældre
- Brudeparrets forældre
Andre personer
- Forlovere og tidligere ægtefæller
Om vielsen
- Vielsesdato
- Børnenes opdragelse
- Yderligere oplysninger
- Indtasters kommentar
Generelt om indtastningen
Oplysninger om borgerlige vielser udført i København fra 1887 til 1922 er indført i vielsesprotokoller. Oplysningerne om brudeparret, forældre og evt. forlovere er indført i fortrykte skemaer, der udgør en hel side i protokollen med en selvstændig kolonne for brud og brudgom. Skemaerne varierer en smule inden for perioden.
I Kildetasteren indtastes oplysningerne i felter, der ikke svarer 100 % til navngivningen i de fortrykte skemaer i protokollerne. Indtastningen er nemlig opdelt i flere felter, for at gøre de indtastede data bedre at søge i.
Er et felt efterladt tomt i protokollen, efterlades det også tomt i indtastningen.
Felterne er i Kildetasteren inddelt trin kaldet Ægteparret, Forældre, Andre, Om vielsen og Gem. Under de tre første trin indtaster du de forskellige personer, der er nævnt i protokollen.
Til indtastning af en person findes en samling af felter til denne persons informationer. Du kan tilføje flere personer under hvert trin og derved få en ny samling person-felter til de øvrige personer.
Hver person giver du den rolle, de har udfyldt ved vielsen. Kommer du til at tilføje en person for meget er det ikke nok at slette indholdet i felterne vedr. personen. Du skal også fjerne alle de tomme felter til personen ved at klikke på det lille kryds øverst i højre hjørne.
Er der noteret oplysninger om vielsen der ikke passer ind i nogle af felterne, skrives de kildetro i feltet ‘Afskrift af andre oplysninger’ under trinnet ’Om vielsen’. Har du som indtaster kommentarer til vielsen skrives de i feltet ’Indtasters kommentar’ under samme trin.
Vi indtaster ikke navne på de personer, der foretog vielsen. Deres underskrifter fremgår nederst af siderne i protokollen og springes over.
Kildetro indtastning
Vi indtaster de borgerlige vielser kildetro. Det betyder at vi taster det, der står i protokollerne.
Hvis vielsesprotokollen og kirkebogen indeholder forskellige oplysninger om fx en fødselsdato eller måden et navn er stavet på, skal du skrive datoen og navnet fra vielsesprotokollen. I kommentarfeltet ‘Indtasters kommentar’ kan du skrive oplysningerne fra kirkebogen, inkl. en henvisning til kilden. Læs hvordan du henviser korrekt i vejledningen til kommentarfeltet længere nede på denne side.
Andre kilder kan bruges til at afklare tvivl eller afkode svært læselig skrift. Men informationer fra andre kilder må kun skrives i feltet kaldet ‘Indtasters kommentar’. Også selvom oplysningerne kan bruges til at udfylde evt. tomme felter eller manglende oplysninger i vielsesprotokollerne.
Valg fra en liste
Ved nogle af felterne kan du vælge mellem forskellige muligheder på liste.
Når du vælger fra en liste er det vigtigt at det du vælger svarer præcist til det, der står i protokollen.
Findes der ikke en mulighed på listen, der svarer præcist til teksten i protokollen, vælger du *skal oprettes. Så vil muligheden blive tilføjet på et senere tidspunkt og indtastningen rettet.
Nogle valgmuligheder består af flere stavevariationer af samme tekst. Svarer bare en af variationerne til teksten på kortet, kan du vælge denne mulighed.
Overstregede oplysninger
Det kan ske at der står oplysninge i vielsesprotokollen der er overstreget. Disse oplysninger tastes ikke i felterne, men kan tilføjes i kommentarfeltet med angivelse af at oplysningen er udtreget.
I tvivl om hvad der står?
Skriv ?? som erstatning for et eller flere bogstaver i de felter, hvor du frit kan skrive.
I felter, hvor du skal vælge fra en liste, vælg *kan ikke læses.
Gæt aldrig.
VIGTIGT – Kortet gemmes først efter sidste trin ved at trykke ”gem indtastning”.
Vejledning trin for trin
Trin: Ægteparret
Løbenummer
Løbenummeret står øverst på siden.
Ægtefæller
Nu indtaster du bruden og gommen en ad gangen. Tast først gommen. Nederst kan du tilføje felter til bruden ved at klikke ’Tilføj person’
Rolle
Rolle – brug brud eller gom.
Bemærk – selvom der i protokollerne står brudgom har vi for at gøre indtastningen hurtigere undtagelsesvis valgt at forkorte til gom.
Fornavne
Her skrives samtlige for- og mellemnavne på personen. Feltet er obligatorisk.
Efternavne
Her skrives den personens efternavn. Feltet er obligatorisk.
Ved efternavne med forled fx la Cour, von Adeler osv., skrives forleddet (la, von osv.) som del af fornavn.
Efternavne – særligt for bruden
Vær opmærksom på at det her er brudens efternavn, som det står anført i protokollen, der indtastes.
Det anførte efternavn vil som regel svare til brudens fødenavn. Gommens efternavn skal ikke indtastes under bruden, selvom hun forventeligt antager dette navn efter vielsen.
Brudens efternavn skal ikke gentages under fødenavn. Dette felt udfyldes kun, hvis der direkte er angivet et fødenavn, fx ved kvinder, der har været gift før og hvor efternavnet derved er forskelligt fra fødenavnet.
Fødselsdato
Her indtastes dato og år. Format DD-MM-ÅÅÅÅ
Fødested
Fødestedet indtastes i to felter, nemlig Fødested (kildetro) og Fødested (standard til søgning).
I feltet kildetro, skriver du præcist hvad der står.
I feltet Fødested (standard til søgning) vælger du det stednavn på listen, der svarer til den kildetro indtastning.
- Findes stednavnet eller en kombination af stednavn og sogn ikke på listen, vælg: *skal oprettes.
- Findes stednavnet uden tilknyttet (sogn, herred, amt) så vælg *skal oprettes
- Er du i tvivl så vælg: * ikke entydigt fødested/kan ikke nærmere bestemmes. Gæt ikke.
- Ved udenlandske stednavne vælges stednavn og tilhørende land fra listen, findes stedet ikke så vælges landet uden yderligere præcisering.
Bemærk – Der er stednavne og sogne der forekommer flere steder i landet, og hvis vielsesprotokollen ikke giver dig nok informationer til at vælge den rigtige må du vælge * ikke entydigt fødested/kan ikke nærmere bestemmes.
Civilstand
Oplysningen findes fx i ’Stand med Hensyn til Ægteskabet” i protokollen.
Hvis der er angivet yderligere oplysninger om civilstand, således at valget på listen ikke er tilstrækkeligt, kan du tilføje yderligere oplysninger i feltet ‘Kildetro afskrift af eventuelle yderligere oplysninger om civilstand’, hvor du skal indtaste dem ordret. Det kan fx være hvis der er noteret en skilsmissedato eller dato for tidligere ægtefællers død.
Erhverv
Vælges ud fra liste. Er der flere erhverv, også overstregede, tilføjer du flere erhverv. I relation til erhverv angiver du om erhvervet er nuværende (eget erhverv) eller forhenværende/tidligere (hvis fx personen er pensioneret).
Bemærk at du skal klikke på ’tilføj erhverv’ for at få felterne frem.
Opholdssted/adresse
Der angives både opholdssteder med stednavne og egentlige adresser. Derfor er der to faner du kan vælge imellem alt efter om der er angivet et opholdssted eller en adresse i protokollen.
Opholdsstedet indtastes kildetro i feltet ‘Opholdssted (ordret)’.
Adresser i København kan indtastes ved at vælge et gadenavn, nummer, etage og side. Der er også et felt til bogstavangivelser og indgange, som fx baghuset, over gården, porten osv..
På gadelisten optræder også værdier som *Søen (Til søs), *Militærtjeneste (Soldat) og *Udtrukket. Evt. uddybninger fx navne på skibe, kaserner eller lign., der ikke allerede optræder i listen Institution/Sted kan tilføjes i feltet ”Kildetro afskrift af yderligere oplysninger om adressen”
Stednavn bruges til adresser uden for København og/eller andre adresseoplysninger, fx navne på institutioner og lignende.
Er der angivet oplysninger om adressen, der ikke passer i felterne, kan du skrive dem ordret af i feltet: Kildetro afskrift af eventuelle yderligere oplysninger om adressen.
Trossamfund/trosbekendelse
For brudeparret skal der både vælges nuværende og tidligere trossamfund. Du vælger fra en liste, hvor variationer af samme måde at angive trossamfundet står i parantes. Brug felterne ‘Kildetro afskrift af eventuelle yderligere oplysninger om nuværende/tidligere trossamfund’ til yderligere informationer som du skriver ordret af.
Vælg fra listen. Findes trossamfundet ikke kan du vælge *skal oprettes.
Bemærk at der findes flere varianter om Folkekirken. Til brudeparret skal du oftest bruge ‘Folkekirken (Døbt og konfirmeret i Folkekirken)’. Værdien ‘Folkekirken (Eventuelle Børn af Ægteskabet vil blive opdragne i Folkekirkens Lære)’ er til angivelse af børnenes tro.
Kildetro afskrift af eventuelle yderligere oplysninger om personen
Her kan du afskrive ordret, hvis der er anført andre oplysninger om personen, der ikke passer i de øvrige felter.
Tilføj person
Til sidst – Tilføj den anden ægtefælle og udfyld alle felterne igen.
Trin: Forældre
Forældre til brudeparret angives først i de borgerlige vielser efter 1896.
Forældre tilføjes ved at tilføje en person op til 4 gange.
Husk at vælg den rigtige rolle: Brudens mor, Brudens far, Gommens mor eller Gommens far.
Felterne til personens informationer følger felterne til ægteparret på nær at du ikke kan indtaste information om trossamfund.
Du kan angive om personen er anført som afdød. I sådanne tilfølde skal du stadig angive afdødes civilstand, hvis du ud fra konteksten kan konkludere hvilken civilstand vedkommende havde, da personen levede.
Hvis mødrenes fødenavne er anført, indtastes de i feltet ‘fødenavn’.
Adresser – og ikke opholdssteder – er mest udbredt for forældrene.
Husk også at tilføje ervherv om nødvendigt. Er personen pensioneret, skal du vælge ‘Pensioneret/forhenværende’. I alle andre tilfølde vælges eget erhverv. Også hvis personen er anført som afdød.
Forældre optræder også ofte som forlovere. Derfor kan du tilføje flere roller til en forælder, hvis dette er tilfældet.
Trin: Andre personer
Her kan du indtaste forlovere og evt. tidligere ægtefæller. Tilføj personer svarende til dem der er nævnt i protokollen.
Husk at vælge den rigtige rolle til personen.
Felterne til personens informationer følger felterne til ægteparret. Dog kan du ikke kan indtaste information om trossamfund eller angive kvindernes fødenavn.
Adresser – og ikke opholdssteder – er mest udbredt for andre personer.
Forældre optræder også ofte som forlovere. Du kan derfor tilføje flere roller til en forælder. Du skal derfor ikke indtaste en person flere gange, hvis personen har flere roller.
Brug feltet ‘Kildetro afskrift af eventuelle yderligere oplysninger om personen’ til de oplysninger der ikke passer i de øvrige felter. Afskriv ordret og gentag oplysningen, hvis den gælder for flere personer.
Det kan fx være:
- en kvindelig forlovers mand, som er nævnt med erhverv og navn.
- en tidligere ægtefælles nuværende eller tidligere adresse
Trin: Om vielsen
Vielsesdato
Her skrives vielsesdatoen. Den står nederst på siden.
Børnene opdragelse
Vælg fra listen den værdi, der matcher det der står i protokollen. Forskellige måder at angive samme trossamfund er angivet i parantes. Dog optræder ‘Folkekirken’ i forskellige varianter. Hvis børnene skal opdrages i Folkekirken vælger du værdien ‘Folkekirken (Eventuelle Børn af Ægteskabet vil blive opdragne i Folkekirkens Lære)’.
Findes trossamfundet ikke kan du vælge *skal oprettes. Er der yderligere oplysninger kan de skrives ordret af i feltet ‘Kildetro afskrift af eventuelle yderligere oplysninger om børnenes opdragelse’.
Det ses at feltet er tomt eller der tegnet en slags krusedulle. I disse tilfælde udfyldes feltet ikke.
Evt. yderligere oplysninger om vielsen
Her kan du kildetro indtaste, hvis der på siden er anført andre oplysninger, der ikke passer i indtastningens øvrige felter.
Indtasters kommentar til vielsen
Dette felt er til supplerende oplysninger fra andre kilder, samt andre kommentarer til indtastningen og/eller vielsen, der ikke er afskrift af selve protokollens oplysninger.
Hvis du henviser til andre kilder, skal du angive hvilken. Indtast ikke selve indholdet fra den supplerende kilde i kommentarfeltet, men blot navnet på kilden, dato og evt. link. Fx henvisning til kirkebog: Københavns amt, Helligkors sogn, HM 1889-1891, fødte, side 56, nr. 397, AO: opslag 57.