Da København i 1523 overgav sig og sikrede julefreden

Den 23. december 1523 sænkede julefreden sig endelig over København. 12 mænd beseglede byens overgivelse til Frederik 1. Seks måneders belejring var slut.

Lillejuleaften for 501 år siden

Vi kan ikke sige med sikkerhed, hvorvidt lillejuleaften 1523 var mørk og stormfuld med nyfalden sne i de københavnske gader og stræder. Vi ved heller ikke, om den almindelige københavner forberedte sig på en storm mod byens porte, eller på at den forestående højtid kunne fejres i fred og fordragelighed bag byens volde.

Det vi kan sige med sikkerhed er, at der på denne dag blev beseglet et dokument, der skulle afslutte års stridigheder og oprør samt sikre fred og stabilitet. Julefreden skulle sænke sig ikke bare over København, men over hele landet.

Fred til jul

Dette dokument findes på Københavns Stadsarkiv i en indmuret boks i arkivets kælder Bag lås og slå er der kasser, der passer på de gamle dokumenter.

Nederst på dokumentet er der påhæftet 12 vokssegl, der som sikkerhed mod stød og slag er omviklet med blår . Seglene tilhørte 12 indflydelsesrige mænd, der med dette dokument indgik bindende forpligtelser over for Københavns borgerskab, når byen overgav sig. Forpligtelser, der markerede afslutningen på seks måneders belejring og som skulle sikre tryghed, stabilitet og ikke mindst julefred. På dokumentet står der bl.a.:

At på det denne lange store skade og fordærv, krig, orlog og blodtørstighed, fjendtlighed og uenighed, som her nu nogen tid i riget har været og endnu er må standses og nedlægges, fred, rolighed og evig bestand må igen optages så hver mand, fattig og rig må og skal fri og sikker søge sin bierning [næring]til land og vand.

Sikkerhed og stabilitet skulle danne grundlag for landets velstand. Det var altså til befolkningens og landets bedste, at stridighederne blev begravet og der blev støttet op om hertug Frederik, som den nye konge.

Til venstre ses Biskop Lage Urnes segl. I midten kan man ane en bispehue. Til højre seglet fra en af de 12 mænd. Seglet er omviklet med blår for at sikre det mod slag og stød. Blår er et restprodukt der fremkommer ved skætning og hegling af hør om hamp.

Segl der forpligter

I spidsen for de 12 mænd stod Roskildebispen Lage Urne og rigshovmesteren Mogens Gøye. Biskoppens segl ses yderst til venstre og adskiller sig en smule fra de øvrige, det er rødt og en smule større. På seglet kan man ligeledes ane en lille bispehue.

Aftalen blev indgået og beseglet med bl.a. borgmester i København Jens Brolægger og rådmand Peder Kempe. Aftalen skulle træde i kraft på hellig trekongers dag, den 6. januar 1524:

Først at de nu på hellige trekongersdag næstkommende skulle opgive København (…), da må og skal de nyde, bruge og beholde alle de friheder, privilegier, skråer og løfter som de siden Ariilds tid af fremtrædende herrer og konger her i Danmark nådigt og gunstigt er blevet dem givet

De 12 mænd forpligtede sig dermed på, at københavnerne og bystyret i det hele taget ikke skulle afgive nogle eksisterende privilegier i forbindelse med overgivelsen. Belejringen var slut og freden var sikret. Nu kunne det blive jul.