Om søgning i arkiver

Er du på udkig efter en person, et sted eller et emne? Et arkivstudie kan være et detektivarbejde eller en skattejagt. På arkivet kan du gøre spændende og overraskende opdagelser.

Arkivet rummer mange skjulte skatte. Men for at finde det, der interesserer dig, skal du søge efter det. For den tålmodige venter der spændende og overraskende opdagelser. Her ses arkivets magasin på Rådhuset. Foto: Mads Neuhard Københavns Stadsarkiv

Stadsarkivet er Københavns byarkiv 

Københavns Stadsarkiv rummer materiale fra Københavns bystyre og kommunens forvaltning og har dokumenter helt tilbage fra 1200-tallet. De nyeste dele af arkivet er fra vores egen digitale tidsalder.

Arkivet rummer også fotos, kort og erindringer samt arkivmateriale om helt almindelige københavneres liv gennem flere hundrede år. 

På nettet eller på læsesalen? 

Noget arkivmateriale kan ses på nettet, mens andet skal ses på læsesalen på Københavns Rådhus. Mange arkivalier til slægtsforskning samt fotos, erindringer, kort og tegninger kan ses på nettet. Det er dog kun en mindre del af arkivets samlinger, som kan ses på nettet. 

Man kan søge i samlingerne i Arkivfnder, der rummer søgbare registreringer over alt, hvad der findes i arkivet.  I Arkivfinder kan man ikke se selve arkivmaterialet, men se at det findes og bestille det til brug på læsesalen. Er arkivmaterialet er digitaliseret, kan du dog i Arkivfinder finde et link til den digitale udgave.

Find rundt i arkiverne

At søge i arkiver er anderledes end at søge i et bibliotek. Skal du igang med en arkivundersøgelse, vil det være nyttigt for dig at kende til arkivernes opbygning og de vigtigste principper og fagudtryk. I Arkivfinder kan du læse en vejledning, der giver den nødvendige baggrunds- og basisviden om arkiver.

På udkig efter noget om et bestemt emne 

Der er forskellige muligheder for at søge efter emner. Arkivfinder har en overordnet oversigt over hvilke arkiver i samlingen, der omhandler et bestemt emne.

Du har også mulighed for at søge efter emner i Stadsarkivets store samling af erindringer, der beskriver livet i København. De fleste erindringer kan ses på nettet.  

På udkig efter personer 

Leder du efter en person, der har boet i København, er det oplagt at begynde med at søge i arkivets indtastede kilder. Du kan også finde personer i de øvrige kilder på nettet, men her skal du selv bladre dig frem til oplysningerne. Andre personsager skal findes ved at søge i Starbas. 

På udkig efter fotos, kort og tegninger 

Historiske fotografier fra København ligger på nettet. Billederne stammer fra Københavns Stadsarkiv, Københavns Museum, Frederiksberg Stadsarkiv og Magasin du Nord Museum. 

Stadsarkivet har desuden en kort- og tegningssamling på omkring 250.000 kort og tegninger. Et mindre udvalg af samlingen kan ses på nettet. 

Arkivets mest specielle kort er Geddes kort fra 1761. Kortet er tegnet tredimensionelt. Derfor giver kortet et helt fantastisk overblik over 1700-tallets København. 

Særlige ord og udtryk som bruges i arkiver 

Du vil hurtigt støde på ord som arkivskaber, arkivalie eller andre særlige fagudtryk, som bruges i arkiver. Det kan være en god ide at lære, hvad de betyder, for det vil gøre din arkivundersøgelse meget lettere. I Arkivfinder kan se se en oversigt over arkivernes fagudtryk.

Andre arkiver 

Der findes også materiale om København på andre arkiver. Fx har Rigsarkivet også mange arkivalier om københavnere og Københavns historie, men der er også mange andre arkiver, som kan være relevante at besøge.