For slægtsforskere

Der er mange kilder til slægtsforskning i København i Stadsarkivet. Byg videre på anetavlen med kilder som registerblade og mandtaller.

Ægtepar med deres børn fotograferet i deres lejlighed i anledning af sølvbryllup i 1909. Foto: Ukendt fotograf, Københavns Stadsarkiv

Hvad er slægtsforskning?

Når du slægtsforsker, undersøger du de spor, dine forfædre har efterladt i arkiverne. Sporene kan du samle i et anetavle eller stamtræ.

Med slægtsforskning – også kaldet genealogi – fletter du din egen og din families historie sammen med den større historie og historiske begivenheder.

Hvilke spor har dine aner sat i arkiverne?

Arkivmateriale er overvejende skabt af offentlige myndigheder. Derfor er det de tidspunkter i dine forfædres liv, hvor de kom i kontakt med myndighederne, som i dag er dokumenteret i arkiverne. Det er de begivenheder du bygger din slægtsforskning på.

De drejer sig for de fleste mennesker om fødsel, skolegang, konfirmation, vielse, barnedåb, skilsmisse, begravelse og derudover personregistrering i fx folkeregistret.

Folketællinger og kirkebøger er rygraden i slægtsforskning. Disse kilder finder du på Rigsarkivet.

I Københavns Stadsarkiv finder du i stedet dokumentation for mange andre forhold i dine aners liv:

Måske dine forfædre har fået fattighjælp, har været på hospitaler eller har været plejebørn? I hvert fald er de som københavnere blevet registreret enten på registerblade eller i folkeregistret – og måske kan du finde også dem i begravelsesprotokollerne. Med disse kilder til slægtsforskning i København får du flere detaljer om dine forfædres liv og vilkår.

Slægtsforskning starter inden du besøger arkivet

Start med at indsamle oplysninger fra familien i form af erindringer om slægten, gamle dokumenter, attester og billeder.

Snak med familiemedlemmer, der husker længere tilbage end dig.

Saml alle oplysningerne på en anetavle (eller slægts- eller stamtræ), så du har overblik over, hvad du ved og hvad du ønsker at undersøge.

Brug søgemulighederne på nettet til slægtsforskning

Meget arkivmateriale til slægtsforskning kan i dag findes på nettet.

Et godt sted at starte, hvis du har københavnske slægtninge er søgemulighederne her på hjemmesiden.

Søgningen rummer bl.a. informationer om personer i København mellem 1890-1932 fra bl.a. registerblade og folkeregisterkort, samt begravede i København mellem 1860-1940.

Mange andre kilder til slægtsforskning er digitaliserede, men ikke søgbare. Det betyder at du skal bladre dig igennem arkivmaterialet præcis som hvis du stod med bogen i hånden på læsesalen.

Det digitale arkivmateriale finder du i Kildeviseren og du kan se en oversigt over hvilket materiale der findes under ’Kilder på nettet’

Tips til slægtsforskning

Simple regler, der vil spare din slægtsforskning for nogle omveje:

  • Skriv altid kilderne direkte af.
  • Skriv altid hvilken kilde du har en oplysning fra.