Livet på skyggesiden
I de digitale samlinger kan du finde skæbnefortællinger fra byens hospitaler og fattiggårde. Materialet indeholder typisk oplysninger om en persons indskrivning, indlæggelse og udskrivelse. Her får du indblik i alder, fødested, stilling og eventuelle dødsårsager og årsager til social nød.
Du finder en institution som Vartov, der var en stiftelse for gamle og svagelige især fra det københavnske borgerskab. Der er materiale fra Ladegården, som var Københavns største arbejdsanstalt til fattige. Og du kan finde hospitaler som Almindelig Hospital, Sankt Hans og Kommunehospitalet. Materialet dækker perioden fra 1600-tallet og frem til 1940.
Ved at gå på jagt på dine formødre og -fædre eller ved at lede efter navne, du kender fra historien, vil du opleve, at der i datidens København var en flydende overgang mellem behandling af sygdomme, sygepleje af kronisk syge og ophold på en fattiggård. På samme måde har forholdet mellem alder, sygdom og fattigdom ændret sig gennem perioden.
Hjælp til byens borgere
I fattig-og forsørgelsesvæsnets arkiv møder du ikke kun fattiglemmer, men et bredt udsnit af byens befolkning. Det er her du kan finde oplysninger om de mange københavnere, der modtog en mindre hjælp i en kort periode eller til en konkret ting.
Her er for eksempel oplysninger om hjælp til et par sko til konfirmationen. Til et par briller eller en symaskine. Til hjælp til sygepleje, til en begravelse, til et sted at bo, en spand kul eller en tur til lægen.
Børneliv i byen
Det er ofte svært at finde kilder, der kan være med til at tegne et billede af børns liv i byen. I Stadsarkivets digitale samlinger finder du materiale, der kan vise vej ind til børnenes historie.
Der er mange årsager til at københavnske børn er blevet anbragt udenfor hjemmet. Kriminalitet, sociale problemer, sygdom eller afdøde forældre. Nogle af årsagerne findes i kildematerialet om plejebørn, der blev anbragt på landet, i byen eller på et hjem.
Kilderne til plejebørnenes historie er ikke de letteste at bruge og der er i tidens løb kasseret en del, men det er alligevel muligt at finde fyldige beskrivelser af en barndom, der ikke lader sig beskrive gennem andre kilder.
Det er også i Stadsarkivets samlinger, at du finder skoleprotokollerne, som er en guldgrube af oplysninger om vores bedste- og oldeforældres opførsel, væremåde og barndom.
Skoleprotokollerne kan også være en hjælp, hvis du er gået i stå i en søgning efter københavnske slægtninge, som har flyttet meget og derfor er svære at finde. Har personerne haft et barn, er det en mulighed at lede efter barnet i skoleprotokoller og på den måde få oplysninger om familien.