Julens festdage er ikke så gamle
Julen emmer af hygge og de gode gamle dage. Det er traditionernes højtid, men mange af julens fester er paradoksalt nok slet ikke så gamle endda. De kan ganske vist spores tilbage til vikingetiden, og op gennem tiden fejrede man ikke kun julen i kirken men også, når man samledes til julestuer, hvor man legede forskellige julelege.
Men julen, som vi kender den i dag, i familiens skød med juletræ og julegaver, opstod først i løbet af 1800-tallet – og det var først hen imod år 1900, at alle for alvor tog den nye jul til sig. Lidt efter lidt sneg små juletræer sig ind i selv byens trangeste arbejderhjem.
Alle skulle have del i juleglæden
Det er næsten som om, at man omkring 1900 begyndte at opfatte julen og dens fester som en menneskeret. Alle skulle mærke juleglæden. Julen blev nu ikke mere kun fejret i familiens skød. Måtte man for eksempel tilbringe sin juleaften på hospital – enten som patient eller som ansat – var det ikke ensbetydende med, at man gik glip af festen. På hospitalet, børne- eller alderdomshjemmet var der også fest.
Julen blev også fejret med venner og kolleger
I løbet af 1900-tallet kom der også flere nye juleskikke til. I byens mange foreninger begyndte man nu at holde store juletræsfester op jul. Enhver forening med respekt for sig selv havde sin egen juletræsfest og således kunne man både danse om træet i Velgørenhedsforeningen, Kristelig Foreningen, Sangerforeningen eller Afholdsforeningen, ligesom håndværkere, postbude, politibetjente og andre fagforeninger havde deres egne julefester. Der var noget for enhver smag. Derimod begyndte man først at holde egentlige julefrokoster på arbejdspladsen omkring 1940.
Juletræet var og er midtpunkt for julefesten
I 1811 havde familien Lehmann som de første i København et juletræ i deres hjem i Store Kongensgade. Juletræet blev efterhånden en af vores vigtigste juleskikke – både når julen skulle fejres hjemme med familien og ude i foreninger og på arbejdspladser.
Pynten har forandret sig meget gennem tiden. Hvor de fleste i dag har julestjernen i toppen, var det tidligere også almindeligt at have en engel eller en stork som toppynt. Trommen og flagene blev indført under den Første Slesvigske Krig 1848-50, men kom atter på mode i forbindelse med Genforeningen i 1920 og under Besættelsen.
Så julen og dens julestads er i høj grad også præget af modeluner og smag. Hvordan pynter du dit juletræ?
Glædelig jul!