Kom med til årets brugerdag for alle arkivets brugere og frivillige. Traditionen tro bliver det en eftermiddag med både spændende oplæg og nyt fra arkivet.

Med årets brugerdag vil vi gerne sige tak til alle arkivets brugere, frivillige, venner og samarbejdspartnere. Kort sagt, alle jer der beriger vores hverdag, samlinger og hinanden.

Det er gratis at deltage i brugerdagen, men da der er et begrænset antal pladser, skal du booke en plads via billetto.

Vi har sat et spændende program sammen, der giver et indblik i de forskellige projekter, hvor frivilliges indsats gør den store forskel. Samtidig skal vi høre om baggrunden for en stor samling fotos på kbhbilleder.dk og få indblik i hvordan de indtastede data fra de 7 års indtastning af københavnske begravelsesprotokoller giver forskere nye muligheder.

Vi glæder os til at se dig til brugerdag 2024!

Program

Kl. 14 – Velkommen ved Stadsarkivar Mads Neuhard

Kl. 14.10 – Nyt fra kbhbilleder.dk

Kl. 14.25 – Postkort til fremtiden
– Mød fotografen bag en stor billedsamling på kbhbilleder.
Ved Erik Nicolaisen Høy, fotograf og formidler.

Erik Nicolaisen Høy giver et indblik i sit arbejde med at dokumentere og formidle Københavns historie gennem det fotografiske medie. Bliv klogere på motivationen bag hans billeder og de problematikker og kompromiser man støder på i arbejdet med at tage tidstypiske fotos af København, som kan have interesse for nutid og eftertid.

Kl. 15 – Pause med kaffe og kage – Stående servering

Kl. 15.30 – Dødeligheden falder!
Den epidemiologiske transition set gennem begravelsesprotokollerne.
Ved Mads Villefrance Perner, Ph.d. og historiker.

I årtierne omkring år 1900 gennemgik Danmark en af de største omvæltninger i nyere tid. Dødeligheden faldt markant, især for børn, hvilket resulterede i en markant forøgelse af den gennemsnitlige levetid. Den primære årsag var, at befolkning ikke i samme grad døde afinfektions- og luftvejssygdomme som mæslinger, tuberkulose og pneumoni. Vi forstår udviklingen på et overordnet plan, men der er fortsat en bred vifte af ubesvarede spørgsmål, herunder om processen skete i samme tempo i alle dele af byen og i samtlige sociale lag. De transskriberede begravelsesprotokoller er intet mindre end en af verdens bedste kilder til at undersøge den slags spørgsmål, og de er centrale for et nyt projekt på PandemiX-centret, RUC, som undersøger den epidemiologiske transition i København.

Kl. 16.15 – Rundtur i indtastningsprojekter og andre aktuelle nyheder fra Københavns Stadsarkiv

Kl. 16.35 – Nyt indtastningsprojekt: Borgerlige vielsesprotokoller

Kl. 16.45 – Tak for i dag.

07.
november
Tid
Lokation
Hovedkassen, Københavns Rådhus
Pris
Gratis
Tilmeld