Stadsarkivet indsamler bryllupsbilleder fra LGBTI+personer

I forbindelse med Copenhagen2021 indsamler Københavns Stadsarkiv billeder og -historier fra LGTBI+-personers bryllupper og registrerede partnerskaber i København.

Rådhuset var verdens første sted for registrerede partnerskab

Den 1. oktober 1989 indgik 11 par de første samkønnede registrerede partnerskaber i verden på Vielseskontoret på Københavns Rådhus.

Det var en stor dag for de par, der blev viet. Men det var også en skelsættende begivenhed, der var med til at bane vejen for at LGBTI+-personer fra Danmark og resten af verden kunne indgå ægteskab.

Københavns Stadsarkiv har arkivalier og billeder fra store dele af kommunens og byens historie. Vi har også de officielle lister over de LGBTI+-personer, der gennem årene er blevet gift på rådhuset. Men udover disse lister over navne og datoer har vi desværre intet, der fortæller denne del af historien.

Derfor samler arkivet nu, i samarbejde med Vielseskontoret og Copenhagen 2021, bryllupsbilleder og -historier ind fra personer, der har indgået registreret partnerskab eller ægteskab med en ægtefælle af samme køn i København.

Et udvalg af materialet vil efter nærmere aftale blive brugt til udstillinger i forbindelse med Worldpride2021 og Eurogames 2021 i august 2021.

Arkivet beder borgerne om hjælp

Du kan være med til at skabe denne del af arkivets samling ved at sende bryllupsbilleder og -historier digitalt til Københavns Stadsarkiv.

Materialet vil indgå i arkivets samling og bliver offentligt tilgængeligt for forskere og andre historieinteresserede enten med det sammen eller om 20 år – det bestemmer du.

Når du indsender materialet, modtager du udfylde en afleveringsblanket, der sikrer, at vi får alle de oplysninger om billederne og erindringerne, som vi har brug for, og at vi er enige om reglerne for, hvornår dit materiale må vises offentligt.

Blandt det indkomne materiale vil arkivet i samarbejde med Vielseskontoret udvælge billeder, der skal indgå i en udstilling på Københavns Rådhus og på kbhbilleder.dk i forbindelse med Worldpride2021 og Eurogames 2021 i august 2021.

Bliver dine billeder udvalgt til udstillingerne, vil du naturligvis få besked og blive spurgt, om du er indforstået med, at de udstilles.

Sådan gør du

Billeder skal indsendes i formaterne JPG eller TIFF i højeste kvalitet. Kontakt os hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp til dette.

Hvert billede skal ledsages af en tekst på ca. en side (A4), hvor du fortæller om billedet og brylluppet. Billedteksten skal indeholde overskrift, oplysninger om dato for billedet og hvis muligt oplysninger om fotograf.

Spørgsmål om indsamlingen kan rettes til projektleder og arkivar Dorthe Chakravarty, tlf. 21839688, e-mail is4s@kk.dk