Frivillige på fuld tid

Et amerikansk ægtepar fejrer her i november 1 års jubilæum som frivillige på fuld tid i Stadsarkivet. Deres arbejde kommer slægtsforskere til gode.

Det amerikanske par, Rebecca og Clyde Bailey, har 1 års jubilæum som frivillige i Københavns Stadsarkiv. Deres organisation, Family Search vil øge antallet af frivillige på arkiver fra de nuværende 170 par over hele verden til 300 par. Foto: Mads Neuhard.

Ægtepar fra USA digitaliserer københavnsk arkivmateriale

Ægteparret Rebecca og Clyde Bailey har det seneste år scannet protokol efter protokol for København Stadsarkiv. Oplysninger om dødsfald, bryllupper, mandtaller over københavnere og meget mere. Scanningerne vil gøre det muligt på en computer at spore familierødder i København – uanset om man selv sidder i Aabybro i Jylland, Austin i Texas eller Adelaide i Australien.

De to frivillige har indtil videre scannet næsten 400.000 sider og fortsætter arbejdet indtil april 2015, hvor de rejser hjem til USA. Parret kommer fra Newport, Rhode Island på USAs østkyst, hvor Clyde gik på pension fra et job i US Navys sundhedsadministration. Meget af fritiden i København bruges i dag på at skype med fire døtre og 11 børnebørn derhjemme.

Rebecca og Clyde Bailey er aktive i mormonernes internationale slægtsforskerorganisationen Family Search, som driver den største internationale søgeside for slægtsforskere, familysearch.org. Rebecca Bailey har faktisk selv en dansk gren i sit stamtræ og er dermed del af historien om de danske udvandrere til Utah og USA.

Et tæt forhold til Stadsarkivets ansatte

Fem dage om ugen scanner ægteparret løs på Artillerivej 126, hvor de fleste ansatte i Stadsarkivet også arbejder.

”Det er i sig selv hårdt og kedeligt at scanne dagen lang, og hvis vi skulle stå i en mørk kælder og gøre det, ville det ikke være til at holde ud. Vi sætter stor pris på at være en del af miljøet her.

Det amerikanske par, Rebecca og Clyde Bailey, har 1 års jubilæum som frivillige i Københavns Stadsarkiv. Deres organisation, Family Search vil øge antallet af frivillige på arkiver fra de nuværende 170 par over hele verden til 300 par. Foto: Mads Neuhard.

Jeg føler næsten, at de unge arkivarer, Jeppe, Mikkel, Lars og de andre, er mine sønner,” siger Rebecca Bailey.

Ægteparret trives i København. De er som familiemennesker glade for at se, at danske fædre prioriterer familieliv langt højere end i USA, hvor mænd plejer at går meget højt op i job og overlade børnene til deres mødre. Parret har nydt at gå på museer i København, være på besøg i en kollegas kolonihave, på personaleudflugt til Hven, se H.C. Andersens Hus i Odense og opleve 4. juli festen i Rebild Bakker. Jo, de tror, at danskerne er ”a happy, beautiful people”.

Negativsiden? Det kan godt være svært at komme ind på livet af københavnerne. Det er meget svært at finde lejelejligheder i byen til rimelige priser. Det værste i København er rygerne ved stoppestederne.

”De københavnske busser har været en udfordring for os, men også mere lærerige. Den bedste dag var, da en chauffør fortalte, at han var lidt i tvivl om ruten. Jeg kunne forklare den til ham – på dansk. Det husker han mig for”, fortæller Clyde Bailey.

Rebecca og Clyde Bailey sammen med fungerende stadsarkivar Elisabeth Bloch på Stadsarkivets medarbejderudflugt til Hven i august 2014. Foto: Karsten Kåre Holm

Indsatsen er værdsat

”Vi er super glade for det store arbejde, som Rebecca og Clyde laver. De er med til at gøre et stort historisk materiale fra København meget mere tilgængeligt på nettet, og slægtsforskerne værdsætter i høj grad deres indsats,” siger Elisabeth Bloch, fungerende stadsarkivar, som håber, at det produktive samarbejde med Family Search forsætter efter april 2015.

”Vi drømte ikke om, at vi ville komme så langt i digitaliseringen, da vi startede. Nu er vores udfordring at få det store materiale på nettet så hurtigt som muligt”, siger Elisabeth Bloch.